Vanliga frågor

FRÅGOR OCH SVAR på ställda frågor:

Fråga:
Hejsan!

Min man och jag har genomgått en utredning där läkaren kom fram till att IVF skulle bli vårat bästa alternativ till att få barn då min mans spermieantal inte var så bra samt att jag har lite gränsfall till PCOs.Läkaren nämnde nått om att mina äggstockar var av PCOsliknande utseende och att jag dessutom hade en liten cysta på vänster äggstock, jag fick lämna blodprov 2 månader i rad för att se om jag hade ägglossning vilket jag också hade. Men nu har jag läst/hört att det hormon som bildas vid ägglossning kan visas på tex. ägglossningstester men det betyder inte att ett ägg släpper. Hur kan jag vara säker på att jag har ägglossning? Jag har regelbunden mens (28-31 dgr) och får positivt utslag på mina ägglossningstester som jag gör hemma. Kan jag lita på att jag verkligen ägglossar? Ska jag kräva nån ägglossningstimulerande medicin? Be om en annan läkares utlåtande?

MVH/ Vilda Bebin
Svar:
Hej!

Om proverna visar att ägglossning sker så är det nästa alltid sant. I enstaka fall kan det inträffa att ägget faktisk inte ”kommer loss”, på engelska talar man om ”trapped ovulation”. Det är osäkert om hormonbehandling verkligt avhjälper detta. Det gör däremot IVF.
Tillsammans med nedsatt spermaprov talar ju detta för att IVF borde vara rätt väg att gå.

KG Nygren
Docent, fertilitetsläkare

Fråga:
Jag var på undersökning / utredning hos Dig för knappt två år sedan och fick då OK för mina spermiers antal och förmåga. Sedan dess tycker jag mig dock ha fått gradvis betydligt mindre
spermiemängder vid provlämning i samband med de IVF-försök min fru och jag gått igenom.

Värre dock är att de senaste två-tre gångerna har kliniken rentav ansett sig behöva använda mikroinjektion vid befruktningen (p.g.a. lågt antal snabba spermier, så vitt jag kunnat förstå mycket förklaring får man inte), så att vår chans (som ju alltid finns) att få barn på naturlig väg verkar ha försvunnit helt nu?

Min fråga: Kan spermiemängden och framför kvaliteten normalt förändras så kraftigt på 1,5-2 år och finns det någonting jag kan göra för att förbättra mängden och kvaliteten? Kan det vara den mentala pressen i samband med våra IVF-försök som påverkar? (Jag röker inte och dricker
måttligt med alkohol, precis som tidigare.)

Mycket tacksam för svar!
Mvh
Anonym
Svar till Anonym:
För två år sedan fick Du ett utlåtande som angav att Dina spermiers antal och ”förmåga” var OK. Sedan tycker Du – och IVF-laboratoriet – att det gått utför varför IVF-läkarna föreslagit (eventuellt utfört) ICSI, dvs. sprutat in en tillsynes OK spermie i ett ägg. Du anger också att Du inte ”fått mycket till förklaring”.
En frisk mans spermaprover har i stort sett samma egenskaper över decennier.
En man, som drabbas av en infektion med feber, ett olycksfall med stora skador, eller av vissa vaccinationer kan ofta få en övergående försämring av spermaproven. Samma gäller vid svår psykisk stress. Detta är väl känt. Jag har själv haft patienter, som i samband av med behandling ofrivillig barnlöshet med många inseminationer eller provrörsbefruktningar gått ner från normala värden till sjukigt låga värden. En av dessa patienter, som från början hade normala spermaprover kom p g a den psykiska stressen att under ett par år helt sakna sädesceller i proven. Sedan återkom sädescellerna till normal nivå och hans nya hustru blev gravid på naturlig väg.
Den mest sannolika orsaken till Dina försämrade spermievärden är en psykiskt press. Självfallet skall andra orsaker uteslutas och för detta fordras det ett besök hos läkare som både kan förklara och göra de rätta undersökningarna. Tyvärr finns det idag få läkare, som kan något om mannens problem och om hur man utreder män med reproduktionsproblem. Orsaken är, att man i stället för att ägna tid, kraft och resurser på en rimlig utredning, rekommenderar och genomför provrörsbefruktning. Den gamla regeln, att man först skall ha en diagnos och sedan behandla, gäller tyvärr inte längre. Ett resultat av denna inställning är att det numera på de flesta sjukhus saknas nödvändiga laboratorieresurser för en bra utredning.
Mvh
Rune Eliasson
Docent med dr

Fråga:
Hej!
Jag har gjort två inseminationer och en IVF-behandling som båda misslyckats. Innan dess hade vi försökt att få barn i tre år. I vårat fall har de inte hittat något fel på någon av oss, har normal ägglossning och min man har fungerande spermier. En av inseminationerna provade vi akupunktur. Tänkte prova akupunktur igen nästa IVF, akupunktören säger att jag har
”livmoderkyla” som jag förstår är någon spänning i kroppen.

Vid inseminationen fick jag akupunktur före och även dagen då inseminationen utfördes. Känner mig osäker om det är rätt. Har hört andra som provat akupunktur som komplement, men de har inte fått akupunktur samma dag som behandlingen. Men i deras fall vet jag inte om de har samma ”fel” som jag. Vet ni något om detta? Har ni hört talas om livmoderkyla?
Med vänliga hälsningar Anneli!
Svar:
Bästa Anneli,

Det finns en hel del undersökt beträffande akupunktur och behandling för barnlöshet. Det går kanske inte att avgöra om akupunktur förbättrar möjligheten att bli gravid, men det framstår i alla fall som att det ger enbart goda effekter. En av de effekter som visats är att det ökar blodflödet i livmodern. Det kanske kan gå ihop med uttrycket ”kyla” i livmodern men du ska inte haka upp dig alls på det – din livmoder fungerar alldeles säkert helt normalt men akupunktörer med kinesisk skolning uttrycker medicinska termer på ett helt annat sätt än vi eftersom deras tankesätt handlar om energier mer än kemi.

Det är inte så viktigt exakt när akupunkturen ges. Nyligen kom en studie från Danmark som visade att det var särskilt bra strax före och/eller efter äggåterförande vid IVF. Därför erbjuder vi på IVF Falun patienterna möjlighet att få akupunktur i mån av tid. Samtidigt gjorde vi i Falun för flera år sedan en studie om akupunktur som bedövning vid ägguthämtning utan att vi kunde se att det blev någon skillnad i graviditetsfrekvensen (men det fungerade bra som bedövning). Men flera andra studier som vi gjort på IVF Falun talar för att de positiva effekterna sitter i längre än bara för stunden och att det alltså kan ges långt innan äggåterföring. Så fortsätt du gärna med akupunktur och bekymra dig inte för exakt när det ges.

Lycka Till!

Urban Waldenström
Överläkare
IVF Falun

Fråga:
Hej! Har precis genomgått ett misslyckat IVF-behandling och fick min mens 17 dagar efter äggåterföring. Jag undrar om det är ett måste att invänta en ”naturlig” menscykel innan vi kan göra ett nytt försök. Eller kan vi påbörja ett nytt försök redan om en månad?

Tacksam för svar.
Ma

Svar:
Bästa Ma,

Du kan utan problem starta nästa behandling efter den menstruation du nu haft utan att invänta en ”naturlig mens”.

Bästa Hälsningar och Lycka Till!

Urban Waldenström
Överläkare
IVF Falun

Fråga:
Hej! Efter 3 misslyckade IVF med tillsynes bra embryon, gjorde vi ett eftersamlagstest. Det visade att spermierna vid livmoderhalsen var få och orörliga. Någon tipsade om att man kan göra kryobehandling på livmodertappen, för att ta bort det som skickar ut antikroppar mot spermierna. Vad anser ni om detta som behandling? Kan atikropparna även påverka livmodern och försvåra IVF?
Svar:
Antikroppar påverkar inte livmodern och är inte orsaken till att dina IVF-behandlingar inte lyckades.
Det ”eftersamlagstest” du genomfört har så många felkällor att det inte går att dra en slutsats om det. T.ex. så har ju de snabbaste spermierna lämnat livmoderhalsen redan när provet tas därifrån; så det är mest de långsamma kvar. Det kan således vara helt normalt fast det ser dåligt ut!
Att kryobehandla är inte att rekommendera; det gör vare sig till eller ifrån mot antikroppar.
Jag tror du kommit in på ett stickspår med antikroppar; av erfarenhet leder det ingen vart. För tjugo år sedan var det populärt och då gjordes bl.a. tester där alla antikroppar slogs ut. Resultatet blev tvärtemot vad man hoppats – man fick överhuvudtaget ingen befruktning alls! Så det är inte lätt att dra slutsatser beträffande antikroppar. Vad orsaken till det uteblivna resultatet av IVF kan vara är inte lätt att säga; men jag tror inte det är antikroppar.
Med Vänlig Hälsning
Urban Waldenström
Överläkare, IVF Falun

Fråga:
Jag har några frågor ang. syskonförsök:
Måste det gå en viss tid mellan att man slutat amma och påbörjad behandling? Måste mensen ha kommit igång och vara regelbunden? Har hört att om man lyckats en gång är chansen större att man lyckas igen, stämmer det?
”Undrande”
Svar:
För att göra nytt försök, bör man i alla fall ha slutat amma och mensen bör ha återkommit. Därefter behöver det egentligen inte gå någon bestämd tid. Beträffande chansen till att lyckas, är den klart högre om man tidigare haft en IVF graviditet/IVF förlossning. Man kan givetvis aldrig säkert garantera att det kommer att lyckas igen, men oddsen är i de flesta fall goda.
Lycka till!
Pia Saldeen

Fråga:
Hej, vi har gjort 3 misslyckade ivf. Men det finns inga fel varken på ägg eller spermier. Spermierna har befruktat äggen själva. Med andra ord inga fel hittas. Min fråga är om vi ska gå över till inseminering i stället, vi har aldrig testat det. Eller är skillnaden stor på chansen till att lyckas?
Kram Therese
Svar:
Therese, hej !
Om en fullständig utredning inte hittat några fel alls så kallas ju det ”oförklarad barnlöshet”.
Det vanligaste är då att börja med ett antal inseminationer ofta kombinerat med en försiktig stimulering av äggstockarna med tabletter, Pergotime. Tre sådana försök är ganska vanligt. Om detta inte fungerar kan man gå över till IVF. Varför man inte gjort så i ert fall vet jag då inte. Är livmoder och äggledare ordentligt undersökta? Om så är fallet och man inte hittat någon förklaring där heller så tycker jag att man i ert fall nu kan försöka med inseminationer, ja.

Med bästa hälsningar KG Nygren

Fråga:
Hejsan!Jag undrar hur vanligt det är att ”skadas” vid IVF. Har varit och plockat ut ägg och fått ett tillbaka, 9 dagar efter pickup fick jag otroliga magsmärtor och lades in på sjukhus där de konstaterade efter ytterligare 10 dagar att jag hade en infektion snett ner bakom livmodern intill en av äggledarna stor som en femkrona. Fick antibiotika och det blev ju tyvärr ingen graviditet. Varför?
”Frågande”
Svar:
Hej! Skador efter IVF är dess bättre, sällsynta, men förkommer då och då, enlig rapporter från många länder, inklusive Sverige. Det rör sig dels om infektioner, som i ditt fall, och dels om blödningar. Sammantaget förkommer detta i mindre än 1 % . Den som drabbas av infektion får antibiotika och brukar tillfriskna rätt så snabbt men det förekommer också mera långdragna förlopp. Ofta uppkommer inga följdverkningar men om infektionen är kraftig kan följdverkningar uppkomma med skador på äggledarna eller bukhinnan som följd. Hoppas alltså att det i ditt fall inte blev några följdverkningar.
Dessa brukar i så fall inte påverka möjligheterna för ytterligare IVF försök.
Bästa hälsningar KG Nygren

Fråga:
Hej,Såg en tidigare fråga gällande vätskefyllda äggledare dvs. Sactoslapinges och jag själv har detta som ett orosmoment. Då vi fick reda på att jag hade medium skada samt vätska i båda äggledarna var IVF mitt enda hopp. Efter läkarnas bedömning att ändå genomföra en IVF som resulterade i att embryot inte fäst trots att man tappat vätskan vid ÄP undrar jag det nu är aktuellt att avlägsna dem eller kan man i vissa fall bedöma att ändå fortsätta? Jag undrar också om hur det är en vanlig op eller titthål, hur långa kan väntelistan vara och påverkar detta därefter blodflödet till mina äggstockar? Har ni erfarenhet av kvinnor som ändå blir gravida trots vätska i äggledarna? Tacksam för svar
Svar:
Tack för brevet. Man började redan i mitten av 90-talet diskutera huruvida vätskefyllda äggledare kan påverka graviditetschansen vid IVF behandling negativt. Dr Annika Strandell från Göteborg har i sina studier visat att de som har så pass mycket vätska i äggledarna, att vätskan syns vid ultraljud kan rekommenderas operation. Operationen görs oftast via titthål, sk. laparaskopi. Väntetiden för detta varierar nog mellan olika sjukhus. Om inga komplikationer sker, skall en sådan operation ej påverka blodflödet till äggstockarna.
Det finns studier som visat opererade patienter har högre graviditetschans jämfört med de som ej opererats. Alla patienter skall dock ej opereras. Du måste tala med din doktor och höra vad han/hon tycker angående ditt fall.
Pia Saldeen

Fråga:
Hej! Jag och min sambo fick efter vårt tredje IVF-försök äntligen ett barn. Nu har vi gått igenom ytterligare tre försök för att få ett syskon, utan att lyckas. Totalt sett har vi haft 14 fina befruktade ägg, varav 8 har återförts färska och 6 (4+1+1) har frysts in. Inget av de frysta äggen har dock klarat upptiningen. Några fler IVF-försök orkar vi inte med men vi vill så gärna ha ett barn till. Våra svårigheter beror på att mina äggledare är trånga (nästan stopp). Nu undrar jag om det finns någon möjlighet att genom operation vidga äggledarna och sedan försöka få barn på egen hand? Hur går i så fall ingreppet till? Var kan man göra det (privat eller offentlig sjukvård)? Hur stora är chanserna att operationen
lyckas? Finns det några andra möjligheter? Jag är 37 år.
/ Ledsen

Svar:
I Sverige genomför vi sällan operationer på äggledarna. Det gjordes allmänt fram till för tio år sedan, men därefter har det visat sig att provrörsbefruktning är överlägsen. Om du nu önskar en bedömning av möjligheterna för dig att vidga äggledarna, så måste man veta om det är trånga längst ut eller längst in, eller en längre bit på mitten. Ett ingrepp är egentligen bara aktuellt om det trånga partiet sitter långt ut på äggledaren. Sedan måste man veta om det är stopp eller bara ”trånga”. Om dom inte är trängre än att ett ägg kan passera så är det inte givet att du har någon glädje av operation.
Det är alltså lite man måste veta i just ditt fall och det kan bara din behandlande läkare avgöra. Han/hon måste ha tillgång till resultatet av den undersökning du gjort där det visat sig att äggledarna var trånga.
Jag föreslår att du beställer en tid för diskussion om det. Endast han/hon kan avgöra om du får ett eventuellt ingrepp betalt av landstinget.

Med Vänlig Hälsning
Urban Waldenström
Överläkare, IVF Falun

Fråga:
Hej! Jag och min sambo skall snart göra vårt tredje IVF-försök. Det andra försöket var ICSI som även detta ska bli. Har varit inne på ”villhabarn.com” och läst om risker för missbildning vid ICSI skulle vara större än vid vanlig IVF… Stämmer detta och hur orolig ska jag vara?
Maria
Svar:
Hej Maria. Jag tycker inte att du behöver vara orolig. I de studier som finns tillgängliga idag, har man inte sett någon ökad risk för missbildning efter ICSI jämfört med efter standard IVF teknik. Däremot har man i en stor svensk studie visat att missbildningsrisken bland IVF barn är en aning högre jämfört med spontana graviditeter/barn men detta beror sannolikt inte på IVF tekniken i sig utan bl.a. pga den höga andelen tvillingar som vi tidigare hade efter IVF i Sverige. Det finns mycket som talar för att riskerna för barn födda efter IVF minskar om antalet flerbörder reduceras och detta är ju anledningen till att det idag finns lagstadgat att ett-äggs återföring skall vara rutin, och två äggs återföring skall göras endast i undantagsfall. Beträffande ICSI och risker, finns möjligen en ökad risk för att pappans infertilitet kan överföras till son( i de fall där spermaprovet är gravt nedsatt).
Bästa hälsningar/Pia Saldeen

Fråga:
Min fråga gäller äggen då mina ägg inte kunde befruktas naturligt, de fick använda mikroinjektion andra gången.
Fick svaret att skalet var för tjock/hårt så spermierna kom inte in själva.
Vad beror det på och är det något man kan påverka eller orsaka själv, tex genom kost eller livsstil?
/ Jeanette
Svar:
Hej,
Äggskalet kan vara litet tjockare och litet hårdare hos vissa personer och generellt ökar detta med stigande ålder. Hur betydlesefullt detta verkligen är är inte helt klarlagt Har inte med livsstil att göra, dvs den enskillda personen kan inte göra något åt det.Vid IVF har man försökt att göra hål i skalet, sk ”assisted hatching” eller så gör man ICSI, somi ditt fall, dvs att man för in en spermie genom en injektion direkt in i ägget och då spelar ju inte skalets egenskaper någon roll!
Bästa hälsningar
KG Nygren

Fråga:
Min sambo och jag har precis fått svar på våra prover som vi har fått lämna på våran
gyn mottagning. Mina prover visade på hormonstörningar med ökad manliga hormoner. sambons prover visade ej bra spermie kvalitet eller vad det nu var.

Hur kommer vi nu att gå vidare och kommer vi någonsin lyckas?? Finns det fler dokumenterade fall där det har varit samma symptom men som har efter en tid fått en liten?
Mvh En otålig barnlös
Svar:
Hej, otålig!
Dina uppgifter i mailet räcker inte för en bedömning.
Utredning ska ju leda fram till en diagnos och det tycks ju inte vara fallet ännu. ”Provsvar” räcker inte, ni måste få besked om ytterligare utreding behövs eller inte och sedan vilka behanlingsalternativ som finns i just ert fall. Eran gyn mottagning bör ge besked om detta.
Med vänliga hälsningar
KG Nygren

Fråga:
Hej, jag är en 36årig kvinna som bor i Växjö och under fiolåret har drabbats av 3 missfall i rad. Jag har inga barn hittills. Det känns mycket viktigt för både mig och min sambo att få en noggrann utredning av alla möjliga orsaker till missfallen. Här på Växjös sjukhus har det tagits en del blodprover (bl.a. kardiolipinantikroppar, diabetes, sköldskörtelhormon) vilka alla var helt normala. Några undersökningar därutöver (typ immunologisk utredning) vill de dock inte göra. Läkarna på sjukhuset verkar tycka att jag helt enkelt borde försöka bli gravid igen och se vad som händer. Min fråga till Er är: var nånstans i Småland eller Skåne finns det någon specialistläkare/klinik som tar mitt problem på allvar och undersöker med alla de moderna metoderna som finns nuförtiden vad som kan ha orsakat missfallen och hur jag kanske kan lyckas nästa gång.
Anonym
Svar:
Bästa ”Anonym”,Efter tre missfall bör en utredning göras, helt rätt.En sådan utredning är idag i Sverige ganska standardiserad. Bl.a. ingår immunologisk utredning t ex genom att man mäter förekomsten av kardiolopin-antikroppar, som alltså gjorts i ditt fall.Du söker nu en ”seond opinion” vilket väl är klokt i många fall. Gör det! Jag föreslår Cura-klinken i Malmö !
Bästa häslningar
KG Nygren

Fråga:
Hej är en tjej som har PCO och blir 38 år i år. Har ätit metformin i snart 3 år 6 x 500 mg och har haft regelbunden mens och tror att jag ägglossar sedan dess? Har genomgått ett antal inseminationer och IVF:er med donatorsperma som resulterat i graviditeter men tyvärr slutat med missed abortioner, nu
till mina frågor har gått ner i vikt väger i dag (78kg 164 cm kort) men kämpar för att gå ner mer.
Är chansen större för mig idag att kunna fullfölja graviditeten?
Eftersom kroppen svarar bra på metforminet kan man fortsätta med detta under en graviditet i så fall? Jag har alltid blivit överstimulerad vid hormonbehandlingarna så kanske det blir bättre denna gången,
finns det hopp om att slippa hormonsprutorna vid ev en insemination om kroppen själv fungerar?
Eftersom jag haft 4 missed abortioner undrar jag om man ev kan testa med Heparin eller Klexane för att se om fostrena överlever? Hoppas ni kan ge mig svar på mina frågor.
Med vänliga hälsningarJane
Svar:
Metformin används alltmera idag och erfarenheterna är goda. Sex tabletter om dagen på 500 mg låter ganska mycket i mina öron. I Sverige brukar vi sätta ut Metformin under graviditet.
Överstimulelringsrisken borde minska och ägglossar du nu på Metforminbehanlingen så kanske du inte behöver några hormonsprutor alls eller i varje fall i lägre dos.
Vid nästa graviditet kan man överväga att sätta in Trombyl eller möjligen Heparin, ja.
Du må ju diskutera alla dina frågor med din gynekolog för att få mera precisa svar, som gäller för just dig!
KG Nygren

Fråga:
Hej!
Jag är i sommar 30 år och har precis börjat min behandling. Jag har PCOS och har 2 ggr tidigare fått sätta igång min mens med Gestapuran, har då fått mensen efter 2-3 dagar. Har nu, för att bli med barn, ätit samma medicin i 7 dagar x 2 tabletter. Det tog 3 veckor innan min blödning äntligen kom och har nu ätit Pergotime i 8 dagar och ultraljudet visade 7 mm stora äggblåsor vilket antagligen inte ger mig någon ägglossning. Har fått rådet att vänta 1 menscykel innan jag stimuleras med 2 Pergotime.Nu till min fråga: Kan jag inte börja så fort jag har fått min blödning med 2 Pergotime?
Mitt andra förslag är: att jag börjar med sprutor direkt för att inte Behöva vänta på att tabletterna inte tar, eller vad råder ni? Vilsen och vill inte vänta nu när jag äntligen satt igång!
Svar:
PCO är förvisso ganska svårt att behandla ibland, men det brukar gå bra till sist. Man vill ju att menstruationen kommer igång på något sätt, t ex med Gestapuran som i ditt fall eller ibland med progesteron-spruta eller med p-piller. Detta dels för att veta ”när man ska börja stimulera” och dels för att livmoderslemihinnan bör vara ”utblödd” och tunn innan man startar. Själva stimuleringen brukar börja med Clomifen i stigande doser, man börjar oftast med 50 mg dagligen i fem dagar, senare 100mg dagligen eller som högst 150 mg.
Om detta inte fungerar brukar nästa steg vara injektionsbehanling, återigen börjar man med låg dos först.
Skälet till denna försiktighet är ju att PCO-patienter visserligen kan vara svårsstartade men samtidigt lätt blir överstimulerade när det hela väl tar fart. Situationen är alltså mera labil än vanligt. Det förefaller som om dina läkare följer just denna politik och det är nog klokt. Tala med dem om dina funderingar så kan de säkert förklara varför just du fått just dina ordinationer. PCO kräver ofta ett visst tålamod hos patient och hos behandlande doktor. Det brukar dock gå vägen förr eller senare !
Med vänlig hälsning KG Nygren

Fråga:
Jag har en fråga om stimuleringen, läkaren sa att eftersom jag mår ganska psykiskt dåligt efter detta besked om ivf så rekomenderar hon att jag tar en x-tra spruta istället för nässpray, är det sämre resultat på det än om man tar nässprayen?? Jag gillar inte sprutor något vidare så jag skulle nog vilja prova nässprayen ändå men om man blir jättedeprimerad så kanske det är värt att ta en spruta till om dagen?
Tack på förhand Sofia

Svar:
Spray eller spruta skall inte spela någon roll för biverkningarna, det är en dosfråga. Lyd doktorns råd, tycker jag. Numera opererar man sällan skadade äggledare om inte skadan är mycket lindrig. Skälet till detta är att IVF är så mycket effektivare.

Med varma hälsningar, KG Nygren
Sophiahemmet

Fråga:
Läste i Apotekets tidning nr 1 2004 att man bör undvika inflammationsdämpande värktabletter som exempelvis Naproxen om man har svårt att bli gravid. Använder just Naproxen för att dämpa svår
mensvärk, alltså under några få dagar i varje menscykel. Kan detta påverka förmågan att bli gravid?
Vi har genomgått en utredning med anledning av jag inte blir gravid och står nu i kö för IVF. Har under utredningen träffat ett flertal läkare som har informerats om att jag använder Naproxen men ingen har någonsin nämnt att det skulle kunna ha betydelse. Bör jag försöka få andra värktabletter? Vad i såfall? Vanliga receptfria preparat med paracetamol, typ alvedon mm, hjälper ej.
Hälsningar Linda

Svar:
Kära Linda, Naproxen har misstänkts kunna försvåra implantationen av det beftruktade ägget. Man har sett det i ett par fall bara, så misstanken är inte så stark och inte egentligen slutgiltigt bevisad. Det gäller emellertid bara kvinnor som tar Naproxen och liknande preparat av annan anledning än mens-smärtor t.ex mot reumatisk värk. Dessa kvinnor medicinerar ju då under långa tider, kontinuerligt och därför också under den tid i menscykeln då implantationen sker. Om man tar medlet mot mensvärk saknar ju detta betydelse. Dels tar ju inte medicinen vid tiden för implanationen och dels är man ju då inte gravid. Du kan alltså lugnt fortsätta med Naproxen mot dina menssmärtor. Informationen i Apotekstidnngen är inte korrekt och fullständig och därför vilseledande.

MVH KG Nygren Sophiahemmet

Fråga:
Hej! Har gjort 10 st. äggdonationsförsök. Tre st. i början på 90-talet,och resten från 2001 fram till nu. Sista försöket gjordes med frysta embryon, har även gjort 2 försök tidigare med frysta. I Finland där vi gjort 5 försök vill dom inte ta emot oss längre. Dom anser att våra förutsättningar borde ha lett till något.
Jag har inte ens fått ett första positivt grav.test. Här i Sverige säger dom att vi kan bara ha haft otur.
Vi har nu 2 ägg kvar i frys. Hur stor är chansen att bli gravid efter så här många försök? Hur stor är chansen med frysta embryon? Våra har dessutom tappat celler efter frysningen, det låter ju inte så bra?? Vi har också skickat blodprover till Danmark för analys av ev. immunologiska orsaker, men allt såg normalt ut. Dock hade jag en vävnadstyp som var överrepresenterad vid missfall. Hoppet försvinner mer och mer,
psykiskt mår man inget vidare, men man vill ju så gärna att det lyckas någon gång.
Vill gärna höra någon annans synpunkt. Tacksam för svar!
Lisa

Svar:
Hej, Tio äggdonatiosförsök borde ju ha lett till graviditet. Överlag är resutaten mycket goda med äggdonation. Om du har frysta kvar skall du väl ändå sätta tillbaka dem och hoppas än en gång.
Svårt att säga något om chansen eftesom det är mycket ovanligt att göra så många försök som du har gjort och vi därför saknar erfaranhet i ditt läge. Jag antar att man har försäkrat sig om att limodern och livmoderslemhinnan fungerar som de ska. Har vävnadsprov tagits på livmoderslemhinnan för mikroskopi? Om inte bör det absolut göras före nästa insättningsförsök! Samt förstås hysterokopi!
Med vänlig hälsning!
KG Nygren, Sophiahemmet

Fråga:
Hej! Vi har gjort två IVF-försök med stimulering som misslyckats. Nu är vi inne på vårt andra försök med frysta ägg, det första misslyckades. Nu till min fråga. Varför får jag bruna flytningar med start dagen efter återförandet och slutar först när jag får min mens? Kan flytningarna minska mina chanser att bli gravid?
Hälsningar Anna

Svar:
Bästa Anna, det bruna som kommer är en liten mängd gammalt blod. Kan komma sig av att katetern som används för att föra in embryot i livmodern skrapar litet på väggen i livmoderhalsen och spelar i så fall ingen roll men det kan ju också vara något från livmodern eller livmoderslemhinnan. Jag tycker detta senare bör uteslutas före nästa återföring t ex genom hysterskopi med ev provtagning. Fråga din doktor!
Med bästa hälsningar
KG Nygren, Sophiahemmet

Fråga:
Hej ! Jag och min sambo har under en längre tid försökt skaffa barn men inte lyckats.
Vi har bekostat två IVF behandlingar själva utan framgång. Innan vi gjorde det första försöket fick vi veta att ena äggledaren är blockerad pga. en blindtarmsoperation (op. när jag var tre år). Nu efter dessa två försök har man sagt till oss att vi bör ta bort båda äggledarna pga. någon ”typ” av vätska som gör att embryot ej kan fästa i livmodern. Men vi är tveksamma till att ta bort båda. Vi kan förstå att man tar bort den felande, men ej den andra. Vi vill behålla hoppet om att klara det själv någon gång. Vi ser gärna ett svar på våra frågor snabbt, för vi har fått operationstid onsdag v.37. Så mina frågor är: Varför bör jag ta bort båda äggledarna? Vad är det för vätska man pratar om?
Tack från ” Vi vill behålla hoppet”
Svar:
Ja, du har förstås rätt, man ska inte ta bort oskadade äggledare. Ibland rekommenderar vi att man tar bort skadade äggledare om dom innehåller vätska som ev kan tömmas ner i livmodern och hindra embryot att fästa i livmoderslemhinnan. Iden´ med detta är man ändå inte har någon nytta av sina skadade äggledare och att man kan ha nytta av av dom tas bort. Du måste absoolut tala med din doktor före operationen så du får klart för dig hur det ligger till i ditt fall.Bästa hälsningar
KG Nygren

Fråga:
Vår första ICSI-behandling ledde till embryo i magen och fem i frysen. Labb-personalen nämnde att samtliga embryon som behölls var fyrcelliga. Vi är naturligtvis väldigt glada över den stora utdelningen,
men någonstans gnager tanken att jag hört att ju fler celler desto bättre. Är det så att ex. ett sexcelligt embryo ökar chanserna till graviditet?
Hälsningar Glad och Orolig !
Svar:
Nej, det där har ni nog fått om bakfoten. Antalet celler beror på när man kollar. På dag två efter ägguttagningen, brukar embryot ha hunnit dela sig två gånger, dvs ha fyra celler, vilket är vad man kan vänta sig. I ditt fall verkar det som hänt vara helt OK, sålunda.
Med vänlig hälsning
KG Nygren

Fråga:
Kan snusning påverka antalet spermier? Man hör ofta att man bör sluta röka om man har svårt att få barn, men snusning är inte lika debatterat. Hur lång tid bör man i så fall ha hållit upp innan en ICSI-behandling ? / ”Trött på snus”

Svar:
Hej, Nikotin har definitivt en effekt på kvinnans fruktsamhet. Hur det är med mannen är mindre studerat men rökning har troligen en viss effekt, snusning möjligen också men i så fall troligen en mindre effekt.
För en fullt fruktsam man kanske detta inte spelar någon roll men för en man vars spermiekvalitet redan är nedsatt av andra skäl kan det vara viktigt att sluta röka och nog också snusa.
Med bästa hälsningar
KG Nygren
[publicerad 050330]

Fråga:
Hej! Jag och min man har genomgått ett ICSI och ett FET utan att lyckas. Nu är vi igång med vårt andra ICSI-försök. Jag fick tillbaka ett sexcelligt embryo på dag tre (inget till frysen). Tidigare har embryot varit fyrcelligt på dag två. Borde inte det embryo jag bär på varit åtminstone åttacelligt vid insättningen? En vän som hade många ägg fick inte sina sexcelliga nedfrysta på dag tre. Är det någon idé att ens hoppas på graviditet den här gången? Hur fungerar det här med celldelning och graviditetsfrekvens?
”Orolig”

Svar:
Hej ”Orolig” Du behöver inte vara orolig för detta. Embryon bedöms efter sin morfologi (dvs hur dom ser ut). Man ser på ett flertal ”parametrar” t ex delningshastighet ( dvs hus många celler man ser efter viss tid), symmetri, antal cellkärnor, tjockleken på skalet mm. Ett bra embryo brukar ha 4 celler på dag 2 och 6-8 celler på dag 3. I ditt fall hade embryot alltså 6 celler på dag 3, fullt OK. Hur övriga parametrar såg ut nämner du inte. Men svaret på din fråga är att du inte behöver oroa dig för 6 celler på dag 3 !Bästa hälsningar
KG Nygren

Fråga:
Då man läst så mycket i tidningar att fertiliten hos kvinnor sjunker med stigande ålder så har jag för egen del blivit ganska uppskrämd då jag själv blir 38 år nästa år. Jag blivit överstimulerad vid mina båda IVF-behandlingar och vid första tillfället plockades det ut 21 ägg, varav 17 blev befruktade, ett sattes tillbaka (vilket resulterade i missfall) och 16 gick till frysen.
Vid det andra tillfället plockades det ut 19 ägg, varav 18 blev befruktade och två sattes tillbaka som resulterade i att jag är i nionde veckan nu, och 16 gick till frysen. Har även gjort ett misslyckat frysförsök mellan de två vanliga IVF-behandlingarna. Det jag undrar över nu är om det är sämre kvalité på mina ägg eftersom jag nu är såpass ”gammal”?Är det större risk att få missfall p.g.a. sämre äggkvalité? Eller är det så att det kan skilja väldigt olika från individ till individ? Enligt min läkare så skulle jag aldrig mer behöva göra någon vanlig stimulering igen med tanke på alla ägg som finns i frysen, men som sagt jag kan inte låta bli att oroa mig över allt som står i tidningarna.Tacksam för svar från ”En som inte ska läsa allt som kanske oroar i onödan”
Svar:
Du behöver inte alls oroa dig. Fertiliteten sjunker i allmänhet kring 40,med individuell variation mellan 38 och 42. När man som du emellertid har lätt att bilda många ägg och dessutom så fina att du blivit gravid och man kunnat frysa flera stycken – då är din fertilitet inte alls nedsatt.
Det är inte heller större risk för dig att få missfall.
Lycka Till!
Med Vänlig Hälsning
Urban Waldenström
Docent IVF Falun

Fråga:
Jag och min man har gjort 2 st inseminationer, som inte resulterade i något, detta är då förmodligen vi båda två som är problem till. Jag har en oregelbunden mens och min man har dålig kvalitet på spermierna. För att göra en historia kort blev vi inte riktigt psykologiskt behandlade dit vi vände oss så därför lämnades många frågor obesvarade.

Fråga 1, Jag har en oregelbunden menstruation, vilket då genererar att jag aldrig vet när ägglossning sker. Vad finns det för läkemedel som kan hjälpa en på traven, det är ju väldigt psykiskt påfrestande att aldrig veta när menstruationen kommer. Hoppet är ju det sista som överger en, kanske skulle det kunna gå på ”normal” väg.
Fråga 2, Varför spelar vikten så stor roll i detta sammanhang, jag vet att det är påfrestande att vara gravid och att man kan gå upp mycket i vikt, men när man får det beskrivet så verkar det som om man har mycket sämre chans att lyckas till en graviditet. Hur kommer det då sig att mycket överviktiga
personer blir gravida på normalt sätt?

Fråga 3, kan man vända sig till andra landsting en sitt eget?

Fråga 4, Kan kvaliteten på spermierna förbättras?

Stort tack på förhand!

Svar:
Innan man överhuvudtaget överväger hormonstimulering av dig bör man gjort den bedömningen att din mans spermier kan befrukta äggen – annars hjälper det ju inte att du får ägglossning. Det finns läkemedel att framkalla ägglossning. Det enklaste är tabletter som heter Pergotime.

Vikten spelar den rollen att många kvinnor har utebliven ägglossning just därför att de är överviktiga. De får normal ägglossning om de går ner i närheten av normalvikt. Andra drabbas inte av det utan blir gravida lätt trots övervikt. Det finns ingen bra förklaring till det – vi är alla olika!

Du kan inte vända dig till andra landsting än ditt egna och få behandlingarna bekostade. Du kan förstås vända dig till privatklinik var du vill – men då får du räkna med att betala behandlingar privat.

Allt talar för att kvaliteten på spermierna är medfödd och det finns ingen känd behandling för det. Provrörsbefruktning med mikroinjektion är den metod som framgångsrikt används om spermierna bedöms vara befruktnings-odugliga.

Med Vänlig Hälsning
Urban Waldenström
Docent IVF Falun

Fråga:
Jag har läst i en tidning att barnalbyl ska öka chanserna att få ägget att stanna kvar i livmodern efter en insättning.Stämmer det?
Svar:
Vid IVF-enheten i Falun har vi gjort en studie, som visade att för 5% av kvinnorna hade ”barnalbyl” (acetylsalicylsyra) en positiv effekt för möjligheten att bli gravid efter äggåterföring vid IVF. Det var en stor studie så mycket talar för att det faktiskt är så. Det rör sig om små doser – faktiskt inte mer än en tredjedels barnalbyl eller om man så vill en sjättedels Treo per dag. Effekten blir inte större om man ökar dosen! Orsaken är troligen att det förbättrar blodflödet. Vi bedömer att ämnet har använts av miljoner kvinnor världen över som varit ovetandes om att de varit gravida, så att farligt kan det inte vara heller.

Med Vänlig Hälsning
Urban Waldenström
Läkare IVF Falun

Fråga:
HEJ ! Har nu tagit puregon-spruta, för att få mina äggblåsor att växa, och kom för kontroll i måndags. Där fick jag veta att ägget var för stort för att det skulle kunna bli något… För ”gammalt” som läkaren sa. Jag skulle ta min ägglossningsspruta och komma tillbaka efter att jag fått mens. Jag undrar nu om det skulle vara möjligt att jag och min sambo hade kunnat befrukta ägget innan det blev för stort eller måste jag ta en ägglossningssprut? Om jag inte skulle ta ägglossningssprutan, skulle då inte ägget släppa av sig självt?

Tack på förhand! / ”Kine”

Svar:
Du måste ta en ägglossningsspruta för att få ägglossning. Ägget kan alltså inte befruktas innan dess. Det är noga med tajming vid hormonstimulering och det går inte alltid som planerat, men det brukar ordna sig vid nästa hormonstimulering.

Med Vänlig Hälsning
Urban Waldenström ,Överläkare IVF Falun

Fråga:
Hej! Jag har gått igenom 1 icsi och 4st ivf:er som dock inte blivit någonting av.Förra sommaren lyckades vi på egen hand att bli gravida vilket sluta i en skrapning för att det dog. Har bara fått förklaring av läkaren i Falun att de inte vet varför ägget inte fastnar och blir en graviditet. Nu har jag fått reda på av en vän som gjort 5 ivf:er att hennes vän hade fått gjort en undersökning i livmoder väggen med en blå lampa. Det konstaterades att livmoderslemväggen var som en halkbana. Hon fick då tabletter att äta. Skulle bli glad om jag kunde få en annans läkare syn på detta. Min fråga är då vad är det för blå lampa? Vad är det för tabletter hon fick och vilken klinik har till gång till detta?

Svar:
Den undersökning som gjordes av livmodern var med stor sannolikhet en så kallad hysteroskopi. Den innebär att man med ett speciellt instrument som förs in genom livmoderhalsen under belysning kan inspektera livmoderslemhinnans utseende. Det är en relativt grov metod och kan bara beskriva om det finns vissa större defekter i slemhinnan. Metoden kan ofta inte uttala sig om huruvida ett befruktat ägg kan fastna eller ej. Det finns tyvärr ingen metod som säkert kan uttala sig om livmoderslemhinnans mottaglighet för ett befruktat ägg. Vilka tabletter som gavs kan jag inte uttala mig om utifrån de uppgifter som finns i brevet. Hysteroskopi kan göras på alla
kvinnokliniker.Matts Wikland
Doc. Fertilitetscentrum, Göteborg

Fråga:
Vi fick en underbar son med hjälp av IVF i nov 2003. Vi har 4 frysta ägg och börjar nu fundera på syskon. Min fråga är helt enkelt hur syskonförsöken går till och vad de kostar? Tack på förhand!
Svar:
Hej, en frysbehandling är betydligt enklare för kvinnan jämfört med en färsk behandling. Återföringen kan göras i en s.k. naturlig cykel, dvs utan någon förbehandling alls. Ägget/n återförs då efter att ägglossning skett. Detta upplägg passar inte så bra om kvinnan har oregelbundna menstruationer. Ett annat alternativ är att återföra i en cykel (månad) med hormonbehandling (östrogentabletter)som tas från första mensdagen och två dagar innan återföring även tillägg med Progesteron (gulkroppshormon) i slidpillerform. Hormonbehandlingen fortsätter man med tills resultat på graviditetstestet.Vid IVF kliniken CURA använder vi oftast hormonbehandlings protokollet.

Fråga:
Får en utredning ta hur lång tid som helst? Vår har tagit över ett år, och vi har själv fått ringa och frågat hur vi ska fortsätta. Inget fel har hittats varken hos mig eller min sambo. Därför har vi gjort 2 privata IVF-försök i väntan på att komma upp på den offentliga listan, vilket också tar lång tid. Vår gynekolog har den uppfattningen att utredningen inte alls har tagit lång tid, fast vi har försökt i 2 år innan vi sökte hjälp. Måste inte processen gå fortare, i vårt fall är IVF -försök vårt enda hopp och vi hade önskat att hon hade hjälpt oss mycket tidigare att komma upp på den offentliga listan. Hon hade också kravet att vi var tvungna att genomgå en passageundersökning innan hon skrev remissen. Får det verkligen gå till så här? Vi känner oss ledsna och besvikna. Tack och lov har vi fått bra hjälp på IVF-kliniken, som alltid har tid att lyssna på oss.

/Fortfarande barnlös
Svar:
Hej, Tack för brevet. Enligt Region Skånes regler och krav för IVF offentlig regi, kan par som genomgått utredning och där man inte hittat någon säker bakomliggande orsak till infertiliteten, remitteras för IVF offentlig regi om perioden som de försökt bli gravida är två år (minst två år). I utredningen ingår alltid kontroll av äggledarpassage (dock ej om spermaprovet är så pass nedsatt att IVF/ICSI behandling är enda möjligheten till graviditet).
Jag kan hålla med att en utredning på ett år låter långt. Oftast (men inte alltid) brukar utredningen gå snabbare, och vara avklarad efter i alla fall sex månader. Kanske har det varit speciella omständigheter i ert fall? Väntetid till olika undersökningar?? Vad jag kan förstå har ni väl nu i alla fall blivit remitterade för offentlig behandling och om ni tillhör Region Skåne blir det ju tre behandlingar som ni erbjuds.
Chansen till lyckad utfall är mycket gott med detta avtal. Lycka till!

Fråga:
Vi har en son född nov-00 efter första ivf-försöket. Har sen gjort en frysåterföring samt sju ”färska” försök utan resultat. Inget fel på spermierna, jag har lite sammanväxn. efter endometrios. Har fått ut olika många ägg, några lite sämre men de flesta försök med bra ägg. Varför vill de inte fästa? Skulle det vara ide` med långtidsodling för att hitta kanonägg? Ska jag ta barnalbyl som de rekommenderar i falun? Har ett försök kvar sen orkar vi inte mer, skulle vara glad för ett svar om det finns nåt mer vi kan göra?! Hälsningar Hoppfull.

Svar:
Hej Kan inte svara på varför det ej lyckats efter så många försök. Chansen till lyckad behandling minskar ju tyvärr med antal försök och jag tycker ni fattat ett bra beslut angående fortsatta försök, dvs. att prova endast en gång till. Möjligen kan det vara värt att prova med blastocystodling (sk långtidsodling).
I alla fall om det finns flera embryon av god kvalitet på andra odlingsdagen. Barnalbyl kan också vara idé att i alla fall prova med. Några säkra belägg för att det skulle öka chansen finns tyvärr ej, men några större risker med en sådan behandling finns inte varför det i ert fall skulle kunna vara idé att i alla fall försöka. Prata givetvis med den läkare som är ansvarig för er behandling, och hör vad hon/han tycker angående detta samt ev. andra möjligheter.

Fråga:
Hejsan!
Jag och min man har en fråga ang. manlig infertilitet. Det är så att min man har haft bitestikelinflamation och vi tror att det kan vara anledningen till att han har få och slöa spermier. Vi har trots allt lyckats att få till en spontan graviditet men fostret dog i v.9.
Vi har hört att förr så opererades män som hade haft bitestkilelinflamation genom att sädesledarna vidgades eftersom om vi har förstått det rätt så kan de växa ihop eller bli trånga. Vi undrar om det här är något som görs även idag och om det har någon effekt?
Vi har gjort tre ICSI och allt har sett kanon bra ut men äggen har inte velat fästa och vi skulle gärna slippa göra fler försök på grund av alla biverkningar om det skulle gå att ”fixa” min man.
Vi är övertygade om att det är på grund av att min man har varit sjuk som hans spermier är dåliga eftersom han fick söka tre gånger och det tog nio dagar innan läkarna hittade vad som var fel. Så är det någon ide att försöka vid dåliga hans sädesledare och vart vänder vi oss då.
Tack på förhand.
Ewa & Jocke

Svar:
Tack för er fråga.
Bitesikelinflammation kan ibland ge skador på sädesledaren bitestikeln och resultatet blir i allmänhet att spermier inte längre kan passera. Om stoppet är ensidigt blir det få spermier och om inflammationen har givit skador på båda sidor innehåller sädesvätskan oftast inga spermier alls. Eftersom Jockes spermier innehåller en hel del spermier, och då ni ju faktiskt åstadkommit en graviditet själva, tror jag inte att det lönar sig med en operation. Ni skriver att spermierna också är ”slöa”. Detta talar för att det kanske finns ytterligare en orsak till problemet än just ett stopp orsakat av en inflammation.
Kanske skall ni försöka på egen hand ytterligare en tid. Ni skriver inte hur gamla ni är. Fertiliteten sjunker med åldern, så detta måste vara en faktor ni väger in i ert beslut. Det kan alltid löna sig att konsultera en androlog eller annan läkare som specialiserat sig på mannens fruktsamhet.
Claes Gottlieb

Fråga:
Vi har blivit rekommenderade provrörsbefruktning med ICSI eftersom min sambo har så få spermier, endast 2 miljoner/milliliter. Nu har han fått lämna ett blodprov för kromosomanalys. Vad innebär det? Är det vanligt att kromosomrubbningar ligger bakom manlig infertilitet och är ICSI i så fall uteslutet? Det verkar som att de spermier som finns är bra, är det ändå omöjligt att bli gravid på naturlig väg?
Undrande
Svar:
Det finns många män med enbart 2 miljoner spermier per milliliter sädesvätska som blivit fäder på ”vanligt sätt”, men om man vill ha hjälp att öka graviditetschansen är ICSI den enda möjligheten. Om den kvinnliga parten är ung är graviditetschanserna vid ICSI mycket goda. Vid den tekniken spelar spermiernas antal eller rörlighet inte någon roll för resultatet. Ett lågt spermieantal kan ibland bero på små kromosomförändringar och en så kallad karyotypning (kromosomanalys) ingår därför i utredningen av män med få spermier. Om det skulle visa sig att det föreligger en kromosomavvikelse, behöver detta emellertid inte alls innebära att ICSI inte är den rätta metoden.
Hälsningar
Claes Gottlieb

Facebook0Google+0Twitter0Email