Ofrivilligt Barnlösas Dag

10320576_649218278467027_3782054748328034231_n

Sista lördagen i maj är dagen då vi uppmärksammar alla som har svårigheter att bli föräldrar, Ofrivilligt barnlösas dag.

I maj 2011 kom bloggaren Wilda Mathilda med idén att uppmärksamma alla ofrivilligt barnlösa på en egen dag. Det skapades ett event på Facebook och Barnlängtan anammade det fina initiativet som blev en succé. Sedan dess infaller ”Ofrivilligt Barnlösas Dag” alltid sista lördagen i maj, d.v.s. dagen innan Mors Dag.

I år infaller Ofrivilligt Barnlösas Dag den 27 maj, vilket vi uppmärksammar med en temadag:
Kan man leva ett bra liv som ofrivilligt barnlös?
I Sverige drabbas 10-15% av infertilitet och 7-8% förblir ofrivilligt barnlösa.
Hur kan resan till ett barn se ut och hur är det att gå igenom den?
Vad finns det för alternativ och hur är det att aldrig lyckas få barn?

Information
Tid: Lördagen den 27 maj kl 10:00-16:00
Plats: Scandic Sjöfartshotellet, Katarinavägen 26, Slussen Stockholm
Pris: Medlemmar i Barnlängtan Gratis
För ickemedlemmar 295kr (i priset ingår ett valfritt tecknande av medlemskap)
Alla deltagare bjuds på lättare lunch. Ange vid anmälan om det är något du inte tål eller av annan anledning inte äter. OBS: Vi behöver din anmälan senast måndag 20 maj!

Program
10.00 Välkommen
10.15 Cristina Archetti, Professor Oslo Universitet
Breaking the wall: A childless researcher’s journey through stereotype, silences and taboo
11.15 Linda Malm, Samtalscoach i psykosyntes. Styrelsemedlem i Barnlängtan samt grundare av nätverket Andra sidan tröskeln, en mötesplats för de som aldrig fick det efterlängtade barnet.
12.00 Victor Bernhardtz, Ledamot i RFSU:s Förbundsstyrelse

12.30 LUNCH

13.30 Tobias Åkerman,
Författare av boken “Drömmen om ett barn” Föreläser regelbundet om barnlöshet och adoption utifrån ett mansperspektiv.
14.30 Lilian Thykjaer Jorgensen
Donor koordinator, Nordic Cryobank Presentation på engelska
15.30 Andreas, ST-Läkare Karolinska Hudinge
Styrelsemedlem i föreningen Surrogatmödraskap och pappa genom surrogatmödraskap.

För anmälan och frågor kontakta: Hannah Palm, ordförande i Barnlängtan – Patientföreningen för ofrivilligt barnlösa hannah.palm@barnlangtan.com Tel: 070-3202075

Låter det intressant men du kanske har svårt att ta dig till Stockholm?
Vi kommer att sända live med facebook. Mer information om det kommer närmare.

Hur har vi uppmärksammat Ofrivilligt Barnlösas Dag, tidigare år?
 
Ofrivilligt Barnlösas Dag den 28 maj 2016
Samtalsterapeut Anita Malmros inledde dagen i Stockholm, med en diskussion om hur vi kan hantera svåra känslor i en oförstående omgivning.
Professor Cristina Archetti pratade om sin forskning och refererade till David Leyonhjelm och diskussionen; Vad händer när 1/4 av samhället känner sig exkluderade?
RFSU’s ordförande Kristina Ljungros berättade att de nu ska lägga mer fokus på att sprida information om ofrivillig barnlöshet i Sverige och Åsa Sandell berättade om ”Den tuffaste ronden”, hur besattheten att försöka bli mamma kan jämföras med att sitta i fängelse och längta ut.
Slutligen kom gynekolog Eva Sandborg och svarade på frågor hur hon hjälper kvinnor och par i Sverige att göra försök utomlands och dagen avslutades med paneldebatt; Vad finns det för stöd för något som jämförs med en lika svår livskris som cancer?
Ofrivilligtbarnlösasdagcollage

Några av kommentarerna efter eventet:
”Tack för en fantastiskt intressant, viktig och engagerande dag i Stockholm! Jag har tänkt så många tankar idag som jag inte vågat tänka förut.”

”Tack för den fantastiska temadagen igår! Jättebra föreläsare och jättebra arrangerat! Så glad att jag åkte.”

 

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 30 maj 2015
Dagen firades med ett heldagsevent i Stockholm, eftersom föreningen även fyllde 30 år. Karin Isberg och Linda Malm gav oss sina gripande historier om hur man går vidare när det efterlängtade barnet aldrig kom. Fertilitetscentrum berättade om olika sätt att bli förälder på utifrån kön och sexuell läggning.
jungfruföderskan
Vi fick även information av två familjehemskonsulenter som berättade hur det är att vara familjehem och dagen avslutades med komikern Cecilia von Storkirch som framförde sin humorshow Jungfruföderskan. Showen handlar om hur det är att vara ”ofrivilligt karllös” och hennes resa som singel och barnlängtande.

Även tv uppmärksammade dagen. Innan Linda föreläste för oss, hann hon vara med i TV4, och berätta om nätverket ”Andra Sidan Tröskeln”, nätverket för de som aldrig blir föräldrar. Även Louise Gustafsson, initiativtagare till ”Go Life” var med i tv och berättade om sin sjukdomshistoria, varför hon startade Go Life och varför hon väljer att skänka pengar till t.ex. Barnlängtan. ofrivilligtbarnlösasdag I Malmö träffades några medlemmar och startade även trenden att bära något grönt för att uppmärksamma dagen.

 

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 24 maj 2014
IMG_20140524_152201
I Stockholm uppmärksammades Ofrivilligt Barnlösas Dag av vår lokalförening. Matilda och Kajsa hälsade välkomna till en heldag med två intressanta föreläsningar. Kristin Larsson är KBT-terapeut med egen praktik i Malmö och har ett nära samarbete med både Cura Öresund och Barnlängtan. Kristin berättade om copingstrategier som vi alla kan använda för att hantera psykiska stress. Anna berättade om hennes och makens resa via sjukvård och olika länder för att bli tre.

 

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 25 maj 2013
375114_497248063664050_742411936_n
Barnlängtan Skåne bjöd in till ett seminarium och paneldebatt med bl.a. Gilbert Tribot, Folkpartiet i Skåne. Komikern och författaren Tobias Persson, känd från Ö & B tv reklam var konferencier och moderator.

 
 

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 26 maj 2012
Dagen innan Ofrivilligt Barnlösas Dag, på fredagen, uppmärksammade TV4 nyhetsmorgon detta och intervjuade Joanna Doweyko, som är medlem i Barnlängtan.

Facebook0Google+0Twitter0Email