Ofrivilligt Barnlösas Dag

Ofrivilligt Barnlösas Dag 26 maj 2018!

NÄR
Den 26:e maj, 09.00 – 14.00
VAR
Livio Fertilitetscentrum Malmö
Per Albin Hanssons väg 41, Malmö
Eller live i Facebookgruppen: Barnlängtan live

PROGRAM
9.00 Startar dagen, Barnlängtans styrelse har ordet
– Praktisk information – Vem är vi – Ofrivilligt barnlösas dag
9.20 Christina Persson Specialist i gynekologi och obstetrik, Verksamhetschef och Malin Sundler, Specialist i gynekologi och obstetrik, IVF-läkare – Om Livio och deras arbete – Vilka hinder kan uppstå förutom ålder? rökning, vikt mm. Båda könen. – Hur kan man få hjälp av psykoterapeut/psykolog – Hur enkelt eller svårt är det för ensamstående kvinna att få hjälp, hur är det med den nya lagen.
10.50 Tobias Åkerman, författare – berättar om sin bok – frågestund
11.20 Styrelsen har ordet
11.30 paus för lunch
12.00 Helena Cewers, Specialist inom Sexualitet och infertilitet – kommer prata om sexualitet och infertilitet.
13.30 Camilla Sundkvist, författare – talar om sin bok Känslostorm.
14.00 Styrelsen avslutar dagen.

ANMÄLAN
Anmälan för att delta görs till:
info@barnlangtan.com
Senast den: 21 maj 2018

—————————————————————————————————————————-

Sista lördagen i maj är dagen då vi uppmärksammar alla som har svårigheter att bli föräldrar, Ofrivilligt Barnlösas Dag.

I maj 2011 kom bloggaren Wilda Mathilda med idén att uppmärksamma alla ofrivilligt barnlösa på en egen dag. Det skapades ett event på Facebook och Barnlängtan anammade det fina initiativet som blev en succé. Sedan dess infaller “Ofrivilligt Barnlösas Dag” alltid sista lördagen i maj, d.v.s. dagen innan Mors Dag.

————————————————————————————————————————–

Hur har vi uppmärksammat Ofrivilligt Barnlösas Dag, tidigare år?

I år inföll Ofrivilligt Barnlösas Dag den 27 maj, vilket vi uppmärksammade med en temadag:
Kan man leva ett bra liv som ofrivilligt barnlös?
Bakgrunden till temat är att i Sverige drabbas 10-15 procent av infertilitet och 7-8 procent förblir ofrivilligt barnlösa.
Hur kan man skapa sig ett bra liv ändå, trots den känsla av utanförskap det innebär att vara ofrivilligt barnlös? Vi ville lyfta fram frågor som: hur kan livet vara för den som går igenom ofrivillig barnlöshet? Vad finns det för alternativ och hur är det att aldrig lyckas få barn?

Alla föreläsningarna filmades, livesändes och finns att se i den slutna facebookgruppen “Barnlängtan Live“.

Linda Malm, styrelseledamot i Barnlängtan och grundare av nätverket “Andra sidan tröskeln”, har på sin hemsida gjort en kort summering av dagen och föreläsningarna, Ofrivilligt Barnlösas Dag.

Närmare presentation av alla föreläsare:
Program ofrivilligt barnlösas Dag 2017
Tyvärr fick Andreas Bengtsson, Styrelsemedlem i föreningen Surrogatmödraskap och pappa genom surrogatmödraskap, lämna återbud, men vi hoppas att han har möjlighet att komma nästa år.

17455053_10212710577347801_582894193_o

Dagen sponsrades av Nordic Cryobank

—–

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 28 maj 2016
Samtalsterapeut Anita Malmros inledde dagen i Stockholm, med en diskussion om hur vi kan hantera svåra känslor i en oförstående omgivning.
Professor Cristina Archetti pratade om sin forskning och refererade till David Leyonhjelm och diskussionen; Vad händer när 1/4 av samhället känner sig exkluderade?
RFSU’s ordförande Kristina Ljungros berättade att de nu ska lägga mer fokus på att sprida information om ofrivillig barnlöshet i Sverige och Åsa Sandell berättade om “Den tuffaste ronden”, hur besattheten att försöka bli mamma kan jämföras med att sitta i fängelse och längta ut.
Slutligen kom gynekolog Eva Sandborg och svarade på frågor hur hon hjälper kvinnor och par i Sverige att göra försök utomlands och dagen avslutades med paneldebatt; Vad finns det för stöd för något som jämförs med en lika svår livskris som cancer?
Ofrivilligtbarnlösasdagcollage

Några av kommentarerna efter eventet:
“Tack för en fantastiskt intressant, viktig och engagerande dag i Stockholm! Jag har tänkt så många tankar idag som jag inte vågat tänka förut.”

“Tack för den fantastiska temadagen igår! Jättebra föreläsare och jättebra arrangerat! Så glad att jag åkte.”

 

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 30 maj 2015
Dagen firades med ett heldagsevent i Stockholm, eftersom föreningen även fyllde 30 år. Karin Isberg och Linda Malm gav oss sina gripande historier om hur man går vidare när det efterlängtade barnet aldrig kom. Fertilitetscentrum berättade om olika sätt att bli förälder på utifrån kön och sexuell läggning.
jungfruföderskan
Vi fick även information av två familjehemskonsulenter som berättade hur det är att vara familjehem och dagen avslutades med komikern Cecilia von Storkirch som framförde sin humorshow Jungfruföderskan. Showen handlar om hur det är att vara “ofrivilligt karllös” och hennes resa som singel och barnlängtande.

Även tv uppmärksammade dagen. Innan Linda föreläste för oss, hann hon vara med i TV4, och berätta om nätverket “Andra Sidan Tröskeln”, nätverket för de som aldrig blir föräldrar. Även Louise Gustafsson, initiativtagare till “Go Life” var med i tv och berättade om sin sjukdomshistoria, varför hon startade Go Life och varför hon väljer att skänka pengar till t.ex. Barnlängtan. I Malmö träffades några medlemmar och startade även trenden att bära något grönt för att uppmärksamma dagen.

 

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 24 maj 2014
IMG_20140524_152201
I Stockholm uppmärksammades Ofrivilligt Barnlösas Dag av vår lokalförening. Matilda och Kajsa hälsade välkomna till en heldag med två intressanta föreläsningar. Kristin Larsson är KBT-terapeut med egen praktik i Malmö och har ett nära samarbete med både Cura Öresund och Barnlängtan. Kristin berättade om copingstrategier som vi alla kan använda för att hantera psykiska stress. Anna berättade om hennes och makens resa via sjukvård och olika länder för att bli tre.

 

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 25 maj 2013
375114_497248063664050_742411936_n
Barnlängtan Skåne bjöd in till ett seminarium och paneldebatt med bl.a. Gilbert Tribot, Folkpartiet i Skåne. Komikern och författaren Tobias Persson, känd från Ö & B tv reklam var konferencier och moderator.

 

Ofrivilligt Barnlösas Dag den 26 maj 2012
Dagen innan Ofrivilligt Barnlösas Dag, på fredagen, uppmärksammade TV4 nyhetsmorgon detta och intervjuade Joanna Doweyko, som är medlem i Barnlängtan.