Litteraturlista

En bok om ofrivillig barnlöshet
av Jenny Andén Angelström, Anna Sundström
”Gravida magar, barnvagnar och andras barn. En ständig påminnelse om vad jag längtar efter, men också vad jag undviker för att inte gå under. Jag orkar inte träffa mina gravida kompisar, lyssna på förlossningshistorier, le åt bebisjoller eller ”åh:a” över söta kläder. Jag känner mig ensam och ledsen. För alla andra får barn. Men jag är ofrivilligt barnlös.”
Förlag: Vulkanisterna AB
Mer information här

Mellan hopp och förtvivlan – den första lättlästa boken om ofrivillig barnlöshet
Tre par berättar öppet och ärligt om sin långa kamp för att få barn. Drömmen om att få barn som verkade så självklar visar sig vara svårare att uppfylla än vad de trott. De går igenom missfall, fertilitetsutredningar och IVF-behandlingar. Och visst väcks frågan: Hur viktigt är ett liv med barn?
Boken är skriven av Journalisten Karin Tideström.
LL-förlaget
Du kan beställa boken på Centrum för lättläst´s webbplats

Skål från ensamheten
Av: Jessica Hindsfors
Mellan 2008 0ch 2010 bloggade jag om IVF och ofrivillig barnlöshet. I den här boken har jag samlat ett urval av dessa dagboksanteckningar och texter.

Jag och min man kan inte få barn på vanlig väg. Vi kämpade länge för att få bli föräldrar med hjälp av IVF – provrörsbefruktning. Till slut och efter många motgångar så lyckades vi och fick i december 2010 en fantastisk liten pojke, det finaste i livet. Det behövs mer att läsa om ofrivillig barnlöshet och fler berättelser av modiga kvinnor och män som går igenom detta svåra. I den här dagboken har jag skrivit min.

Vulkan Förlag
Facebook

Boken om endometrios

Har du också endometrios?

Då delar du sjukdomen med 100 000 kvinnor i Sverige i barnafödande ålder. Trots det är det säkerligen få i din omgivning som har hört talas om sjukdomen.
Nu finns en bok om endometrios av journalisten Gabriella Millo-Rudvall  ‚ den första i sitt slag på svenska. Boken heter ”Du är inte ensam ‚ en bok om endometrios”. I den berättar åtta kvinnor öppenhjärtigt om hur det är att leva med endometrios. Boken innehåller också ett medicinskt faktaavsnitt.

Så beställer du boken:
Boken kostar 190 kr inklusive porto.

Beställ den via e-post här eller genom att betala in pengarna till Gabriellas postgiro 480 45 13-2.

Oavsett hur du beställer: glöm inte att ange din egen adress!

BUILDING a FAMILY with the assistans of donor insemination
Av: Prof. Ken Daniels, Nya Zeeland.

Han har under många år arbetet med par som får barn genom donatorinsemination.
Boken är skriven för dem som har fått barn efter insemination, men även för de som funderar över om donatorinsemination är det rätta valet för dem. De par som medverkar i boken berättar om sina tankar och funderingar från början till slutet av behandlingar. De diskuterar om de frågor som de mötte och om att vara öppen och ärlig mot sina barn, samt hur de valde att berättade för dem om tillkomsten. Det är en otroligt läsvärd bok, speciellt för alla som funderar på att berätta och som står inför frågan om hur man bemöter barnets frågor.
Boken beställs direkt av författaren. Kontakta oss för kontaktuppgifter på info@ffob.se

Väntrum
Av: Cecilia Ekhem

En relationsroman om vänskap och ensamhet, sorg och vägval. Här möter vi Bea som i sorgen över sin barnlöshet drar sig undan sina sociala sammanhang och börjar tvivla på kärleken till sin sambo. Mitt i sorgen möter hon en person som väcker livslusten på nytt och tycks börja konkurrera med sambon om platsen närmast hennes hjärta. Väntrum är första delen i en trilogi där livets oväntade vändningar, och behovet av nära relationer genomsyrar berättelserna.
Pocket  190 SEK

Beställ här

Älskling, vi blir inte med barn

Av: Ramona Fransson
ISBN: 9789197632034

Jag gogglade på orden ”Ofrivillig barnlöshet” och fick upp en massa olika sidor. Återblickar i mitt eget ofrivilligt barnlösa liv kom omedelbart. Tänk så många det är som sitter och längtar efter att bli med barn.

En del tycker kanske att det är förmätet att man önskar sig egna barn när miljoner barn svälter runt om i världen. Varför inte hjälpa dem och adoptera eller bli fadder. Det borde lösa problemet med ens egen längtan! Fel, fel, fel! Det handlar inte om det. Skulle det verkligen göra det hade ingen i västvärlden ens kommit på tanken att skaffa barn, utan samtliga kvinnor och män med något sånär god ekonomi hade omedelbart steriliserat sig och ansökt om att få adoptera, eller hur?
Nej, livet är inte alltid enkelt och att ge svar på frågan varför vi längtar efter egna barn, är inte jag kvinnan att svara. Men det jag vet, är att längtan är gigantisk när den väl uppenbarar sig och då hjälper inte mycket. Man längtar så att det gör förbannat ont!
Försvinner längtan efter barn? Nej, aldrig helt, men det går lättare att leva med barnlöshetstanken när du kommer in i klimakteriet. Jag skrev boken:
”Älskling, vi blir inte med barn” det hjälpte mig en bra bit på vägen. Förhoppningsvis, kan den vara till hjälp. Jag hoppas det!

Mer information finner du här:
http://www.ramonafransson.se/
http://www.anomar-forlag.se/

LYCKA SÄLJS SEPARAT
Elinor och Ted Mackey har allt. De har ett stort fint hus med underbar trädgård i ett bra område. De har båda jobb som de trivs med. De har vänner och trevliga grannar. Och inte minst, de har varandra. Men de saknar en sak. Barn. En självklarhet för de flesta, men stört omöjligt för paret Mackey.
Elinor söker tröst i tvättstugan. I timmar kan hon sitta där, i det varma mörka utrymmet, med det trygga brummandet av tvättmaskinen som enda sällskap. Ted i sin tur söker tröst och sällskap på ett gym. Där möter han Gina, en personlig tränare som lär honom att äta, tänka och leva på ett helt nytt sätt. Och mer än så.
Den tröstlösa kamp som paret Mackey har fört mot sin barnlöshet med otaliga sjukhusbesök, hormonbehandlingar och krossade förhoppningar, har lett till att lyckan i deras äktenskap försvunnit. Deras äventyr i sängkammaren har förvandlats. Det som tidigare var spännande och eggande, är nu en statisk process. Deras sexuella samliv har förvandlats till en manisk göra-barn-maskin, som månad efter månad producerar falska förhoppningar och en graviditetssticka med ett streck för lite.
Och det är precis här boken börjar. Elinor sitter i tvättstugan och råkar lyfta luren och höra ett samtal mellan hennes man och Gina. Och det är inte kost eller träning de diskuterar, utan det är deras nästa hemliga kärleksmöte.
Lyckan säljs separat har av andra beskrivits som en humoristisk bok och visst finns en gnutta torr humor. Men den här boken lockar inte mig till skratt, tvärt om. Jag har inte gråtit så mycket av en bok på länge. Lolly Winston beskriver på ett äkta och nära sätt barnlöshetens frustration, både ur mannens och kvinnans perspektiv. Berättelsen griper tag och får en att tänka efter. Så länge man står ut med sina egna känslor är det en lättläst bok, där sida efter sida avverkas utan att man tröttnar.

Boken Lyckan säljs separat, ska bli film med Julia Roberts i huvudrollen. Är det kanske därför som Lolly Winston klämmer in en actionhändelse i värsta Hollywoodstil i slutet av boken?
Karin Jansson Publicerad i Folkbladet Norrköping 070925

Jag vill få barn
Av: Leni Söderberg Marianne Wilöf Mindus
Inbunden
ISBN: 917085193X / 91-7085-193-X

Jag vill få barn: Infertilitet är ett stort problem för många. Vilka behandlingsmetoder finns? Hur stor är chansen att få ett efterlängtat barn? Här finns svaren.
Den enda boken om ofrivillig barnlöshet!
Register, litteraturlista.
126 sidor

ETT BARN BLIR TILL

Av Nilsson, Lennart
Inbunden. Albert Bonniers Förlag, Sverige, 2003 (ISBN 9789134519008).

En hyllning till livets mirakel
Lennart Nilssons klassiker Ett barn blir tillgavs ut första gången 1965 och har sedan dess översatts till 20 språk och sålts i tiotals miljoner exemplar. Världen över har människor i alla åldrar kunnat ta del av sagan om livets början, och miljontals blivande föräldrar har haft boken som följeslagare under graviditeten.

Nu kommer Ett barn blir till i en fjärde helt omarbetad och utökad utgåva i större format, med nyskriven text och över 350 nya bilder. Återigen har mästerfotografen Lennart Nilsson tagit unika bilder av hur vi alla en gång blivit till. Vi får följa hela den fascinerande processen från spermiernas kapplöpning mot ägget till det magiska förlossningsögonblicket. Parallellt skildras graviditeten från den blivande mammans och pappans perspektiv. I ett kapitel får vi också veta hur par som har svårt att få barn får hjälp genom assisterad befruktning.
Ett barn blir till är på samma gång ett visuellt äventyr och en praktisk handbok för blivande föräldrar.
Lennart Nilsson är världens främsta medicinska och vetenskapliga fotograf. Med hjälp av olika fototekniker och specialtillverkade mikroskop tar han oss med in i kroppens osynliga värld och avslöjar sådant ingen tidigare har sett. Han är hedersdoktor i både medicin och filosofi och tilldelas ständigt nya priser och utmärkelser. Lennart Nilsson har givit ut flera böcker om kroppen och naturen och hans bilder har publicerats i praktiskt taget alla internationella tidskrifter av rang.
Lars Hamberger, professor i kvinnosjukdomar vid Göteborgs universitet, är bokens författare och medicinska expert. Den forskargrupp han leder stod bakom födelsen av Skandinaviens första provrörsbarn 1982. Lars Hamberger har under mer än 25 år samarbetat med Lennart Nilsson i olika vetenskapliga film- och bokprojekt.

LÄNGTA BARN

Av Kristina Thulin och Jenny Östergren, utgiven av Albert Bonniers förlag AB

När ska ni skaffa barn? Frågan brukar dyka upp när man närmar sig 30. ”Och så väntar vi bara på trampet av små fötter”, sägs det menande i bröllopstalen. Kompisar som fått barn blir uppslukade och har inte längre tid att träffas: ”Man blir så annorlunda av att ha barn. När du själv får barn kommer du fatta.” Men för många är barn ingenting man bara skaffar hur gärna man än skulle vilja. Var femte par har svårigheter att bli gravida, räknar man in singlar som vill ha barn men inte har någon partner och homosexuella är siffran ofrivilligt barnlösa ännu högre.
Ändå är det fortfarande ett ämne som är tabu att prata om. Kändisar som är ”drabbade” håller tyst och säger att det inte passade med barn förrän sent i livet, eller inte alls. Trots att det egentligen inte är konstigare att ha svårt att bli med barn än att vara närsynt och behöva glasögon är barnlöshet något som många uppfattar som känsligt och svårt att prata om. Inte minst hos omgivningen finns det en stor osäkerhet över hur man ska närma sig den barnlösa. Är det okej att fråga eller ska man undvika ämnet? I antologin Längta barn bryts tabut och de som längtat och längtar efter barn får en chans att berätta utan några förskönande filter.
10 skribenter med sinsemellan olika bakgrund och syn på familjebildning låter oss följa med på färden mot ett liv med eller utan barn. Känslorna är i fokus, både de fina och de fula och förbjudna. Några har fått barn efter medicinska behandlingar, några har adopterat, andra har förblivit barnlösa. Hur känns det att bli addict på ägglossningsstickor och ha trist sex på fasta tider varje månad? Vad händer med förhållandet? Hur bemöts man som barnlös av samhället och av sin omgivning? Boken handlar också om de normer och värderingar som påverkar oss i vår syn på barn, reproduktion och föräldraskap. Vad styr vår längtan efter barn? Hur uppfattas den som väljer adoption före provrörsbefruktningar? Hur känns det att tvingas välja bort barn bara för att man har fel sexuell läggning? Eller att trotsa kärnfamiljsnormen och adoptera som ensamstående? Och kan den som under många år längtat efter barn ändå till slut se det som en fördel att ha förblivit barnlös?

INFERTILITET

Av Prof. Lars Hamberger,Julius Hreinsson embryolog och Thorir Haldarsson laboratoriechef.

Infertilitet, oförmåga eller svårigheter att uppnå graviditet och barnafödandet, har varit ett globalt problem av central social betydelse sedan urminnes tider.
I boken beskrivs såväl kvinnliga som manliga orsaker till infertilitet samt orsakssamband som relaterar till det infertila paret. Förutom de medicinska aspekterna och behandlingsalternativen, tar boken upp det psykosociala omhändertagandet av de infertila paren samt uppföljning av de barn som tillkommit med hjälp av avancerad medicinteknisk behandling.
Infertilitet vänder sig till universitets- och högskolestuderande inom vård och medicin, samt till de team av specialister som arbetar med infertilitetsproblem, alltifrån sjuksköterskor och barnmorskor till läkare och embryologer. Även det barnlösa paret kan ha stor glädje av boken. Med boken följer även en DVD med bilder och filmer som bland annat visar det mänskliga embryots tidigaste utvecklingsfaser.

BARN AV GLAS
Livet är som en ouppnåelig dröm eller en ständigt närvarande vardag. Livet kan inte fångas eller beskrivas, det kan bara levas. Drömmar ger oss oanade krafter. De kan leda oss rätt i våra svåra val.
Barn av glas” handlar om att nära en dröm och förverkliga den. Det unga partet längtar efter barn, men har svårt att få barn på egen hand. Boken skildrar den många gånger dramatiska vägen till ett eget barn med hjälp av s k provrörsbefruktning. Det sätter känslorna på prov och realtionen till den käraste stöter på många prövningar i den känslomässiga ”berg-och-dalbana” som behandlingen sätter igång.
Det är en varm och levande skildring av att stå ut med påfrestningar för att ro sin dröm i land. ”Barn av glas” ger ett patientperspektiv på detta något tabubelagda ämne och pekar på några grundläggande frågeställningar; hur förhåller vi oss till den medicinsk-tekniska utvecklingen, vem har rätt att bestämma över liv, vad är en rättvis prioritering osv?

FÖRBÄTTRA DIN FERTILITET
Av Camilla Porsman och Dr Paul S. L. Tseng

Många par som lider av ofrivillig barnlöshet känner sig maktlösa och ensamma. Den här boken ger nytt hopp. Genom att se över sin livsstil kan man i hög grad öka chanserna att bli gravid. Såväl den vanligaste orsaken till kvinnlig infertilitet (PCOS), övervikt och insulinkänslighet, som effekten av vissa fertilitetsmediciner och chansen att lyckas med assisterad befruktning kan påverkas av förändringar i livsstilen. Förbättra din fertilitet innehåller därför både medicinska förklaringar och kost- och motionsråd som är specifikt utformade för att förbättra fertiliteten hos såväl kvinnor som män. Dessutom ger boken ett underlag för samtal med barnmorska, gynekolog och fertilitetsexperter. ISBN9185225584

SÅ BLEV JAG TILL
I Så blev jag till får alla nyfikna barn ta del av det stora mysteriet om hur det kom sig att just ””jag blev jag”" och varför jag blev barn till just min mamma och pappa.
Katerina Janouch arbetar som journalist, författare och samlevnadsrådgivare. Nu har hon skrivit en bok som vänder sig till nyfikna och frågvisa yngre barn om ämnet ””så blev jag till”".

Var fanns jag innan jag var ett frö? Hur vet man vilka som ska bli mamma och pappa tillsammans? Hur görs en bebis? Hur får en bebis plats i magen bland pannkakor och hamburgare? Detta är några av de frågor som det förklaras och pratas omkring i en berättande text som ””öppnar”" för vidare diskussioner kring de olika ämnena med barnet.
Ämnen som adoption, provrörsbarn, extramammor och extrapappor tas också upp.

Författaren och illustratören besvarar och förklarar på ett pedagogiskt och humoristiskt vis, med text och bilder i ett perfekt samspel. Den finska illustratören Mervi Lindman har genomillustrerat Så blev jag till med varma och underfundiga bilder som får både barnet och den vuxne läsaren att fnissa tillsammans. Hon finns tidigare publicerad i Sverige med Siri och lille Felix, en humoristisk bilderbok med text av Tiina Nopola.

NÄR DU FÖDDES I KOREA
När du föddes i Korea är en minnesbok för barn som adopterats från Korea. Den försöker, på ett ärligt och kärleksfullt sätt, berätta för barnen om de sociala och historiska faktorer som kan förklara deras speciella historia. Boken är illustrerad med fina, dokumentärlika fotografier i svartvitt. Den här typen av minnesbok för adoptivbarn har inte funnits tidigare. Se även: När du föddes i Vietnam. När du föddes i Kina.
av Boyd, Brian.

Innehållsförteckning
Med vackra svartvita fotografier och en känslig och engagerad text, berättar boken När du föddes i Korea om ett barns första månader innan det upptas i sin familj. Boken fungerar som en fotodokumentation med bilder som påminner om ett fotoalbum. Den inleder med ett samtal kring det ofta svåra adoptionsbeslut som de biologiska föräldrarna valde att ta. Man får träffa alla de människor som hjälpt till att förena barnet med sin nya familj – fosterföräldrar, socialarbetarer, läkare och sjuksjöterskor. Boken är lämpligt för både små och större barn, men fungerar också som ett verktyg för släkt och vänner som vill veta mer om den omfattande process som en internationell adoption innebär.
En del av intäkterna från försäljningen av När du föddes i Korea går till Eastern Social Welfare Services, en adoptionsbyrå i Seoul i Sydkorea, och till Ae Ran Won, ett hem för biologiska mödrar i Seoul. Båda organisationerna tillhandahåller ovärderlig hjälp för de kvinnor och barn för vilka adoption kan vara en möjlighet.

Linnea från Yujiang
Av Petter Lidbeck
Inbunden. Albert Bonniers förlag AB 1997-08.
ISBN: 9100565040 / 91-0-056504-0
EAN: 9789100565046

Linnea från Yujiang: Journalisten Petter Lidbeck berättar personligt om hur han och hans fru blev föräldrar till sin adoptivdotter Linnea, född i Kina. Vägen från ofrivillig barnlöshet till första mötet med Linnea, tre månader, var lång och kantad av hinder redan innan de anträdde resan till Kina. Med sin rappa prosa lockar Lidbeck läsaren att skratta åt det barnlösa parets alla turer med spermaprov, konstgjord befruktning och beskäftiga funktionärer, men hans bok rymmer en i grunden allvarlig prövning av de egna motiven för att bli pappa och en informativ skildring av samhällets sätt att hantera ett adoptionsärende – det svenska samhällets och inte minst det kinesiska.

Adoption
av Lindblad, Frank
Häftad. Studentlitteratur AB, Sverige, 2004 (ISBN 9789144042572).

Sedan 1969 har drygt 44 000 barn adopterats till Sverige från utomnordiska länder. Detta gör Sverige till ett av de dominerande länderna när det gäller internationell adoption. Det innebär att det finns mycket erfarenhet om adoption i vårt land men också att vi har ett särskilt stort ansvar för att följa upp adopterades utveckling.
Flera parter möts vid adoption. En part är det ensamma barnet som behöver en ny familj. En annan part är det vuxna paret, eller den ensamstående, som söker en lösning för sin ofrivilliga barnlöshet. Många frågor väcks i samband med detta möte, till exempel: Hur lyckas föräldrarna och barnet utveckla ett nära samspel med varandra? Hur går det långsiktigt för de adopterade när det gäller exempelvis skola, hälsa och väg in i vuxenlivet?
I bakgrunden finns en tredje part, de biologiska föräldrarna. Internationell adoption har dessutom betydelse för de bägge berörda länderna, det vill säga något av de i dag aktuella 50 ursprungsländerna och mottagarlandet, Sverige. Viktiga etiska frågor väcks utifrån dessa olika perspektiv.
Författaren presenterar svar på dessa och andra frågor utifrån aktuell forskning. Dessutom ger han förslag på hur adoptivföräldrar kan förhålla sig till många av de omständigheter som tas upp i boken.
Boken riktar sig främst till adopterade, adoptivföräldrar, blivande adoptivföräldrar och alla som arbetar med adopterade och adoptivfamiljer. Den vänder sig också till den som vill orientera sig inom ett område som är högaktuellt i samhällsdebatten sedan ett par år.

Som min egen
berättelse av Levin, Susanne
Pocket. Natur och Kultur, Sverige, 2003 (ISBN 9789127094710).

Att adoptera betyder att uppta som sin egen.

I en fristående fortsättning på Leva vidare (1994) fortsätter Susanne Levin berättelsen om Lea Louise – en överlevandes barn. Det är en berättelse om beroende och frigörelse, men också om hur barnlöshet genom adoption vänds till föräldraskap; om hur barndomens och det förflutnas väg slingar fram i vuxenhetens landskap.

I mars 1977 reser Lea Louise tillsammans med sin man Lars till Colombia för att adoptera en pojke, och två år senare kommer en flicka till dem. Med de två svarta adoptivbarnen David och Amanda byter Lea sin biologiska barnlöshet mot adoptivföräldraskapet, och hon tar dem till sig som sina egna med den judiska moderns hela hängivenhet och överbeskydd. De två barnen bär med sig sitt eget arv när de inlemmas i Leas judiska familj och Lars kristna. Moderskapet och barnens utveckling tvingar Lea själv att söka efter vem hon egentligen är, och vad hon vill med sitt liv.
Leas mor har överlevt Auschwitz, och hennes enda dotter skall hålla det judiska arvet vid liv och föra det vidare till nya generationer. Arvet och gemenskapen levandegörs allt mer då barnen växer upp, och medan Amandas förståndshandikapp så småningom uppdagas tvingas Lea i vardagen vidare på en färd genom historia och nutid, för att till slut nå in i en outforskad framtid. Genom barnens närvaro kan Lea komma till insikt om vem hon själv var och vem hon blivit, och medan de så småningom söker en egen frigörelse och egna vägar till identitet, fortsätter hon sitt sökande efter bestämmelse och mening.
Susanne Levin undervisar i svenska, franska och religion i gymnasieskolan. Hon är född i Uppsala 1950, där hon också är bosatt tillsammans med make och två barn. I likhet med debutboken Leva vidare har denna bok självbiografisk bakgrund.<

Min väg till barn
av Monica Adenor

I denna lilla bok finns inga allmängiltiga sanningar om infertilitet och adoption.
Här finns inga vetenskapligt bevisade fakta. Här finns bara min längtan och mina sorger,mina tillkortakommanden och min lycka. Och den största tacksamheten i världen att jag fick bli mamma till barn från världens ände.
Den kan beställas via Förlagstryckeriet Vitterleken www.boktryckeri.net/forsaljning.htm  (leta under ”Barn & Ungdom”) Pris: 128 kr

Recension av IRIS:
Jag som inte brukar läsa böcker läste ”Min väg till barn ” av Monica  Adenor
I boken får man följa med Monica och hennes man på en resa till deras barn, deras funderingar och tankar. Till sist så kom detta efter längtade barn.Det var en mycket lätt läst och givande bok som jag varmt kan rekommendera. Det var många situationer jag kände igen mig i.
/Ingela Gustavsson

Nyfått barn
Av Britta Kignell

En bok om barnlöshet och adoption.
Att inte kunna ”skaffa barn” när man själv har tänkt sig kan innebära en livskris och en stor sorg. Den här boken berättar både om detta och om den stora glädjen i att få barn genom adoption.
”En lättläst och läsvärd bok där alla som upplevt ofrivillig barnlöshet kan känna igen sig.
I boken får vi följa författarens egen resa genom barnlösheten fram till målet i korea där det nyfådda barnet väntar på sina nya föräldrar”
Boken kostar 139:- och kan beställas på http://kimchi.se/litteratur/litteraturadoption/index.html

Facebook0Google+0Twitter0Email