Litteraturlista

vanta-pa-barn-fertilitetshandboken
Vänta på BARN – Fertilitetshandboken
av Anna Bratt

För de allra flesta är det ganska enkelt att få barn. Men för andra tar det längre tid och många behöver dessutom professionell hjälp för att lyckas. Ungefär ett av sex par i Sverige är i dag ofrivilligt barnlösa.
I Vänta på barn-fertilitetshandboken berättas vad både kvinnor och män själva kan göra för att öka chansen att få barn på naturlig väg. På ett lättfattligt sätt beskrivs de behandlingar som används för att hjälpa ofrivilligt barnlösa, till exempel provrörsbefruktning (IVF), insemination och ägg- eller spermiedonation.
Boken berättar också om hur ensamstående och hbt-personer kan gå till väga för att få barn. Den slår hål på många myter och är en praktisk guide med det senaste inom fertilitetsforskningen. Boken bygger på de hittills bästa vetenskapliga studierna samt på intervjuer med både svenska och utländska fertilitetsforskare.
Anna Bratt är författare och medicinjournalist på Dagens Nyheter.

Utgiven: 2013-04
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174242850

 

en-bok-om-ofrivillig-barnloshet
En bok om ofrivillig barnlöshet
av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

”Gravida magar, barnvagnar och andras barn. En ständig påminnelse om vad jag längtar efter, men också vad jag undviker för att inte gå under. Jag orkar inte träffa mina gravida kompisar, lyssna på förlossningshistorier, le åt bebisjoller eller ”åh:a” över söta kläder. Jag känner mig ensam och ledsen. För alla andra får barn. Men jag är ofrivilligt barnlös.”
Ofrivillig barnlöshet är en sjukdom. Den ligger i dvala större delen av livet och krälar plötsligt fram som en otrevlig överraskning när vi som bäst håller på att ”skaffa barn”. Och som vilken annan sjukdom som helst är den svår att ha som ett litet projekt vid sidan av. Förr eller senare nästlar sig känslorna, hoppet och besvikelserna in och påverkar resten av livet.

Utgiven: 2013-04
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789163728822

 
9789175033655_200_langtan-bor-i-mina-steg_pocket

Längtan bor i mina steg
av Klara Zimmergren

Kärleksfullt om att vänta på ett barn
Klara Zimmergren berättar i Längtan bor i mina steg om sitt liv och om sin starka önskan att få barn. Med skarp iakttagelseförmåga och varm humor skildrar hon avgörande händelser i dagboksliknande form. ”Kan man leva som vanligt om man får benen undansparkade hela tiden?” frågar hon sig när hon ska beskriva den slingriga vägen fram och de tröstlösa försöken att bli gravid.
Lyckligtvis är yrkeslivet kul och framgångsrikt och samarbetet med Mia Skäringer blir en hit. Klara gjorde också succé i radions Sommarprogram under 2012.
Klara älskar djur. När privatlivet blir alltmer prövat och utsatt finner hon tröst i gemenskapen med Frasse, airedalterriern som blir hennes följeslagare och förstående vän under de jobbiga åren.
På sitt oefterhärmliga vis lyckas Klara träffa mitt i prick då hon återger vardaglivets komiska situationer. Hon skriver om pojkvänner, hundkamrater och provrörsbefruktningar. Om singelliv, ensamhet, träning och långkok. Om att älska sig själv och satsa på heminredning!
Och slutligen kan hon blicka tillbaka och konstatera att vägen var mödan värd. Att inget kan mäta sig med lyckan hon kände då hon och hennes man fick adoptera den älskade sonen.

Utgiven: 2014-11
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789175033655

 

9789163758621_200_drommen-om-ett-barn

Drömmen om ett barn
av Tobias Åkerman, Marcus Birro

Det finns en redan utstakad väg som de allra flesta par följer. Efter en tid tillsammans tar förhållandet en ny riktning – dags för två att bli tre, dags att bilda familj. Men vad händer när den förväntat raka vägen istället blir krokig och svår? I den självupplevda berättelsen Drömmen om ett barn får vi på ett nära och öppenhjärtigt sätt följa Tobias och hans fru Annas smärtsamma kamp för att få bli föräldrar – från den största eufori över ett blått streck på graviditetsstickan till den djupaste sorg över missfall efter missfall och utomkvedshavandeskap. Till sist är det som hela tillvaron nästan bara kretsar kring parets ofrivilliga barnlöshet, samtidigt som det vanliga livet envisas med att snurra på i sitt vanliga tempo med studier, jobb och socialt liv. Hur ska man finna tid och ro att förhålla sig till att det inte blev som det var tänkt? Hur gör man för att acceptera det man inte kan förstå? Och hur klarar man som par att förbli hjärta mot hjärta när alla livsdrömmar rasar? Drömmen om ett barn är en ärlig berättelse om fyra turbulenta år, där den vackra drömmen om att skapa ett nytt liv snarare förvandlades till en mardröm. I sitt dagboksskrivande bearbetade Tobias den egna identiteten, de egna studieprestationerna och det största av allt: Kärleken. Med sina ärliga anteckningar om sina berg- och dalbaneliknande upplevelser vill han öka kunskaperna om ofrivillig barnlöshet, med ett särskilt fokus på mannens perspektiv. Hans förhoppning är att andra ska finna den hjälp, tröst och stöd han själv hade behövt när livet var som svårast.

Förordet är skrivet av Marcos Birro.

Utgiven: 2014-09
Förlag: Kommunikativet
ISBN: 9789163758621

 

9789170534232_200_mellan-hopp-och-fortvivlan-berattelser-om-barnloshet_haftad
Mellan hopp och förtvivlan
av Karin Tideström

Detta är en bok om ofrivillig barnlöshet. Vi får möta tre par som drömmer om att skaffa barn, trots att oddsen är emot dem. De går genom missfall, inseminationer och provrörsbefruktning, IVF, och kastas mellan hopp och förtvivlan. De berättar öppet om sorg och längtan och om hur de gör allt för att drömmen om ett barn ska bli verklighet. Boken Mellan hopp och förtvivlan innehåller även lättlästa fakta om detta svåra men angelägna ämne.

Utgiven: 2013-01
Förlag: LL-förlaget
ISBN: 9789170534232

 

books
Building a Family with the Assistans of Donor Insemination
av Prof. Kenneth Raymond Daniels, Nya Zeeland.

K. R. Daniels har under många år arbetet med par som får barn genom donatorinsemination.
Boken är skriven för dem som har fått barn efter insemination, men även för de som funderar över om donatorinsemination är det rätta valet för dem. De par som medverkar i boken berättar om sina tankar och funderingar från början till slutet av behandlingar. De diskuterar om de frågor som de mötte och om att vara öppen och ärlig mot sina barn, samt hur de valde att berätta för dem om tillkomsten. Det är en otroligt läsvärd bok, speciellt för alla som funderar på att berätta och som står inför frågan om hur man bemöter barnets frågor.

Utgiven: 2004
Förlag: Dunmore Publishing, Limited
ISBN: 9780864694713

 

imagesEtt barn blir till
av Lennart Nilsson

En hyllning till livets mirakel. Lennart Nilssons klassiker Ett barn blir till gavs ut första gången 1965 och har sedan dess översatts till 20 språk och sålts i tiotals miljoner exemplar. Världen över har människor i alla åldrar kunnat ta del av sagan om livets början, och miljontals blivande föräldrar har haft boken som följeslagare under graviditeten.
Den femte utgåvan är en universell bildberättelse om livets uppkomst. Den vänder sig inte bara till blivande föräldrar utan till alla som vill ta del av undret som Lennart Nilsson fångat. Hans bilder av befruktningen och barnets utveckling fram till förlossningen är hämtade från samtliga utgåvor och de upphör aldrig att fascinera oss.
Texten är skriven av Lars Hamberger, professor i kvinnosjukdomar vid Göteborgs universitet. Den forskargrupp han leder stod bakom födelsen av Skandinaviens första provrörsbarn 1982. Lars Hamberger har under mer än 25 år samarbetat med Lennart Nilsson i olika vetenskapliga film- och bokprojekt.

Utgiven: 2012-06
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174242751

 

9789100102432
Längta barn – en antologi om barnlöshet
av Kristina Thulin & Jenny Östergren Strömstedt

När ska ni skaffa barn? Frågan brukar dyka upp när man närmar sig 30. ”Och så väntar vi bara på trampet av små fötter”, sägs det menande i bröllopstalen. Kompisar som fått barn blir uppslukade och har inte längre tid att träffas: ”Man blir så annorlunda av att ha barn. När du själv får barn kommer du fatta.” Men för många är barn ingenting man bara skaffar hur gärna man än skulle vilja. Var femte par har svårigheter att bli gravida, räknar man in singlar som vill ha barn men inte har någon partner och homosexuella är siffran ofrivilligt barnlösa ännu högre.
Ändå är det fortfarande ett ämne som är tabu att prata om. Kändisar som är ”drabbade” håller tyst och säger att det inte passade med barn förrän sent i livet, eller inte alls. Trots att det egentligen inte är konstigare att ha svårt att bli med barn än att vara närsynt och behöva glasögon är barnlöshet något som många uppfattar som känsligt och svårt att prata om. Inte minst hos omgivningen finns det en stor osäkerhet över hur man ska närma sig den barnlösa. Är det okej att fråga eller ska man undvika ämnet? I antologin Längta barn bryts tabut och de som längtat och längtar efter barn får en chans att berätta utan några förskönande filter.
10 skribenter med sinsemellan olika bakgrund och syn på familjebildning låter oss följa med på färden mot ett liv med eller utan barn. Känslorna är i fokus, både de fina och de fula och förbjudna. Några har fått barn efter medicinska behandlingar, några har adopterat, andra har förblivit barnlösa. Hur känns det att bli addict på ägglossningsstickor och ha trist sex på fasta tider varje månad? Vad händer med förhållandet? Hur bemöts man som barnlös av samhället och av sin omgivning? Boken handlar också om de normer och värderingar som påverkar oss i vår syn på barn, reproduktion och föräldraskap. Vad styr vår längtan efter barn? Hur uppfattas den som väljer adoption före provrörsbefruktningar? Hur känns det att tvingas välja bort barn bara för att man har fel sexuell läggning? Eller att trotsa kärnfamiljsnormen och adoptera som ensamstående? Och kan den som under många år längtat efter barn ändå till slut se det som en fördel att ha förblivit barnlös?

Utgiven: 2004
Förlag: Bonnierförlagen Press
ISBN: 9789100102432

 

9789144038650_200_infertilitet_haftadInfertilitet
av Prof. Lars Hamberger,Julius Hreinsson, embryolog & Thorir Haldarsson laboratoriechef.

Infertilitet, oförmåga eller svårigheter att uppnå graviditet och barnafödandet, har varit ett globalt problem av central social betydelse sedan urminnes tider.
I boken beskrivs såväl kvinnliga som manliga orsaker till infertilitet samt orsakssamband som relaterar till det infertila paret. Förutom de medicinska aspekterna och behandlingsalternativen, tar boken upp det psykosociala omhändertagandet av de infertila paren samt uppföljning av de barn som tillkommit med hjälp av avancerad medicinteknisk behandling.
Infertilitet vänder sig till universitets- och högskolestuderande inom vård och medicin, samt till de team av specialister som arbetar med infertilitetsproblem, alltifrån sjuksköterskor och barnmorskor till läkare och embryologer. Även det barnlösa paret kan ha stor glädje av boken. Med boken följer även en DVD med bilder och filmer som bland annat visar det mänskliga embryots tidigaste utvecklingsfaser.

Utgiven: 2005-08
Förlag: Studentlitteratur
ISBN: 9789144038650

 

9789185225583_200_forbattra-din-fertilitetFörbättra din fertilitet
av Camilla Porsman & Dr. Paul S. L. Tseng

Många par som lider av ofrivillig barnlöshet känner sig maktlösa och ensamma. Den här boken ger nytt hopp. Genom att se över sin livsstil kan man i hög grad öka chanserna att bli gravid. Såväl den vanligaste orsaken till kvinnlig infertilitet (PCOS), övervikt och insulinkänslighet, som effekten av vissa fertilitetsmediciner och chansen att lyckas med assisterad befruktning kan påverkas av förändringar i livsstilen. Förbättra din fertilitet innehåller därför både medicinska förklaringar och kost- och motionsråd som är specifikt utformade för att förbättra fertiliteten hos såväl kvinnor som män. Dessutom ger boken ett underlag för samtal med barnmorska, gynekolog och fertilitetsexperter.

Utgiven: 2006-03
Förlag: Fitnessförlaget
ISBN: 9789185225583

 

9789174376869_small_vantrumVäntrum
av Cecilia Ekhem

En relationsroman om vänskap och ensamhet, sorg och vägval. Här möter vi Bea som i sorgen över sin barnlöshet drar sig undan sina sociala sammanhang och börjar tvivla på kärleken till sin sambo. Mitt i sorgen möter hon en person som väcker livslusten på nytt och tycks börja konkurrera med sambon om platsen närmast hennes hjärta. Väntrum är första delen i en trilogi där livets oväntade vändningar, och behovet av nära relationer genomsyrar berättelserna.

Utgiven: 2012-10
Förlag: Ekhemmanet
ISBN: 9789174376869

 

9789163750274-211x300Ord från ett längtande modershjärta – Dikter om barnlöshet, förtvivlan, hopp och längtan
av Elin Nilsson

När jag och min make fick doktorns tunga och orättvisa besked förändrades allt. Vi skulle aldrig kunna få biologiska barn tillsammans. Det skulle inte bara bli svårt, utan helt omöjligt. Ibland hänger tyvärr inte verkligheten med i tankevärldens önskningar.
Det fanns då två möjligheter. Antingen att acceptera sorgen eller utforska andra vägar för att hantera alla himlastormande känslor. Valet föll ofrivilligt på båda alternativen. För att bearbeta mina upplevelser har har jag varit tvungen att stanna upp i den snurrande vardagen för att känna, gråta och vara förbannad. Då mina tankar har bubblat över har jag använt diktskrivandet som hjälp och denna bok är det slutgiltiga resultatet. På ett innerligt och hjärtskärande ärligt sätt har jag försökt skildra de olika tankar som kan dyka upp hos en vuxen kvinna som lever utan barn. På ett lekfullt sätt blandas det komiska i livet tillsammans med jobbiga inslag. Hela boken är ett härligt virrvarr av känslor, precis som livet i övrigt.

Utgiven: 2014-02
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789163750274

 

4275PresPres
Skål från ensamheten
av Jessica Hindsfors

Mellan 2008 och 2010 bloggade jag om IVF och ofrivillig barnlöshet. I den här boken har jag samlat ett urval av dessa dagboksanteckningar och texter.
Jag och min man kan inte få barn på vanlig väg. Vi kämpade länge för att få bli föräldrar med hjälp av IVF – provrörsbefruktning. Till slut och efter många motgångar så lyckades vi och fick i december 2010 en fantastisk liten pojke, det finaste i livet. Det behövs mer att läsa om ofrivillig barnlöshet och fler berättelser av modiga kvinnor och män som går igenom detta svåra. I den här dagboken har jag skrivit min.

Utgiven: 2011-11
Förlag: Vulkan

 

9789174656664_200_en-dod-gren_haftad
En död gren
av Yvonne Flodin

Jovisst, det finns mycket annat i livet än barn. Jag om någon vet det för jag är en ofrivlligt barnlös kvinna på 61 år.
Här berättar jag min historia och mina synpunkter på surrogatmödraskap.
Inte låter det läsvärt för folk flest men är du modig nog att pröva blir du troligtvis överraskad då de flesta har en nattsvart del i sina lyckliga liv.

Utgiven: 2014-04
Förlag: Nomen Förlag
ISBN: 9789174656664

 

alskling-vi-blir-inte-med-barnÄlskling, vi blir inte med barn
av Ramona Fransson

Jag gogglade på orden ”Ofrivillig barnlöshet” och fick upp en massa olika sidor. Återblickar i mitt eget ofrivilligt barnlösa liv kom omedelbart. Tänk så många det är som sitter och längtar efter att bli med barn.
En del tycker kanske att det är förmätet att man önskar sig egna barn när miljoner barn svälter runt om i världen. Varför inte hjälpa dem och adoptera eller bli fadder. Det borde lösa problemet med ens egen längtan! Fel, fel, fel! Det handlar inte om det. Skulle det verkligen göra det hade ingen i västvärlden ens kommit på tanken att skaffa barn, utan samtliga kvinnor och män med något sånär god ekonomi hade omedelbart steriliserat sig och ansökt om att få adoptera, eller hur?
Nej, livet är inte alltid enkelt och att ge svar på frågan varför vi längtar efter egna barn, är inte jag kvinnan att svara. Men det jag vet, är att längtan är gigantisk när den väl uppenbarar sig och då hjälper inte mycket. Man längtar så att det gör förbannat ont!
Försvinner längtan efter barn? Nej, aldrig helt, men det går lättare att leva med barnlöshetstanken när du kommer in i klimakteriet. Jag skrev boken:
”Älskling, vi blir inte med barn” det hjälpte mig en bra bit på vägen. Förhoppningsvis, kan den vara till hjälp. Jag hoppas det!

Utgiven: 2008-01
Förlag: Anomar Förlag
ISBN: 9789197632034

 

barn-av-glasBarn av glas
av Åsa Holmgren

Barn av glas” handlar om att nära en dröm och förverkliga den. Det unga partet längtar efter barn, men har svårt att få barn på egen hand. Boken skildrar den många gånger dramatiska vägen till ett eget barn med hjälp av s k provrörsbefruktning. Det sätter känslorna på prov och relationen till den käraste stöter på många prövningar i den känslomässiga ”berg-och-dalbana” som behandlingen sätter igång.
Det är en varm och levande skildring av att stå ut med påfrestningar för att ro sin dröm i land. ”Barn av glas” ger ett patientperspektiv på detta något tabubelagda ämne och pekar på några grundläggande frågeställningar; hur förhåller vi oss till den medicinsk-tekniska utvecklingen, vem har rätt att bestämma över liv, vad är en rättvis prioritering osv?

Utgiven: 2004-06
Förlag: Björnen
ISBN: 9789188528537

 

BÖCKER OM ADOPTION

9789197427012_large_nar-du-foddes-i-kina
När du föddes i Kina
När du föddes i Korea
När du föddes i Vietnam
Av: Sara Dorow

En minnesbok för barn som adopterats från Kina, Korea eller Vietnam. Den försöker, på ett ärligt och kärleksfullt sätt, berätta för barnen om de sociala och historiska faktorer som kan förklara deras speciella historia. Boken är illustrerad med fina, dokumentärlika fotografier i svartvitt.

Med vackra svartvita fotografier och en känslig och engagerad text, berättar boken ”När du föddes i …” om ett barns första månader innan det upptas i sin familj. Boken fungerar som en fotodokumentation med bilder som påminner om ett fotoalbum. Den inleder med ett samtal kring det ofta svåra adoptionsbeslut som de biologiska föräldrarna valde att ta. Man får träffa alla de människor som hjälpt till att förena barnet med sin nya familj – fosterföräldrar, socialarbetare, läkare och sjuksköterskor. Boken är lämpligt för både små och större barn, men fungerar också som ett verktyg för släkt och vänner som vill veta mer om den omfattande process som en internationell adoption innebär.
En del av intäkterna från försäljningen av När du föddes i Korea går till Eastern Social Welfare Services, en adoptionsbyrå i Seoul i Sydkorea, och till Ae Ran Won, ett hem för biologiska mödrar i Seoul. Båda organisationerna tillhandahåller ovärderlig hjälp för de kvinnor och barn för vilka adoption kan vara en möjlighet.

Översättning: Eva C Johansson
Illustratör/Fotograf: Stephen Wunrow, Jessica Eriksson
Utgiven: 2002-12
Förlag: Q Books
ISBN: 9789197427012

 

263ca759-1551-457c-9471-35df341fb2a4Linnea från Yujiang
av Petter Lidbeck

Journalisten Petter Lidbeck berättar personligt om hur han och hans fru blev föräldrar till sin adoptivdotter Linnea, född i Kina. Vägen från ofrivillig barnlöshet till första mötet med Linnea, tre månader, var lång och kantad av hinder redan innan de anträdde resan till Kina. Med sin rappa prosa lockar Lidbeck läsaren att skratta åt det barnlösa parets alla turer med spermaprov, konstgjord befruktning och beskäftiga funktionärer, men hans bok rymmer en i grunden allvarlig prövning av de egna motiven för att bli pappa och en informativ skildring av samhällets sätt att hantera ett adoptionsärende – det svenska samhällets och inte minst det kinesiska.

Utgiven: 1997-08
Förlag: Bonnier
ISBN: 9100565040

 

9789144042572_200_adoption_haftadAdoption
av Frank Lindblad

Sedan 1969 har drygt 44 000 barn adopterats till Sverige från utomnordiska länder. Detta gör Sverige till ett av de dominerande länderna när det gäller internationell adoption. Det innebär att det finns mycket erfarenhet om adoption i vårt land men också att vi har ett särskilt stort ansvar för att följa upp adopterades utveckling.
Flera parter möts vid adoption. En part är det ensamma barnet som behöver en ny familj. En annan part är det vuxna paret, eller den ensamstående, som söker en lösning för sin ofrivilliga barnlöshet. Många frågor väcks i samband med detta möte, till exempel: Hur lyckas föräldrarna och barnet utveckla ett nära samspel med varandra? Hur går det långsiktigt för de adopterade när det gäller exempelvis skola, hälsa och väg in i vuxenlivet?
I bakgrunden finns en tredje part, de biologiska föräldrarna. Internationell adoption har dessutom betydelse för de bägge berörda länderna, det vill säga något av de i dag aktuella 50 ursprungsländerna och mottagarlandet, Sverige. Viktiga etiska frågor väcks utifrån dessa olika perspektiv.
Författaren presenterar svar på dessa och andra frågor utifrån aktuell forskning. Dessutom ger han förslag på hur adoptivföräldrar kan förhålla sig till många av de omständigheter som tas upp i boken.
Boken riktar sig främst till adopterade, adoptivföräldrar, blivande adoptivföräldrar och alla som arbetar med adopterade och adoptivfamiljer. Den vänder sig också till den som vill orientera sig inom ett område som är högaktuellt i samhällsdebatten sedan ett par år.

Utgiven: 2004-05
Förlag: Studentlitteratur AB
ISBN: 9789144042572

 

9789127090491_200_som-min-egen_e-bokSom min egen
av Susanne Levin

Att adoptera betyder att uppta som sin egen.
I en fristående fortsättning på Leva vidare (1994) fortsätter Susanne Levin berättelsen om Lea Louise – en överlevandes barn. Det är en berättelse om beroende och frigörelse, men också om hur barnlöshet genom adoption vänds till föräldraskap; om hur barndomens och det förflutnas väg slingar fram i vuxenhetens landskap.
I mars 1977 reser Lea Louise tillsammans med sin man Lars till Colombia för att adoptera en pojke, och två år senare kommer en flicka till dem. Med de två svarta adoptivbarnen David och Amanda byter Lea sin biologiska barnlöshet mot adoptivföräldraskapet, och hon tar dem till sig som sina egna med den judiska moderns hela hängivenhet och överbeskydd. De två barnen bär med sig sitt eget arv när de inlemmas i Leas judiska familj och Lars kristna. Moderskapet och barnens utveckling tvingar Lea själv att söka efter vem hon egentligen är, och vad hon vill med sitt liv.
Leas mor har överlevt Auschwitz, och hennes enda dotter skall hålla det judiska arvet vid liv och föra det vidare till nya generationer. Arvet och gemenskapen levandegörs allt mer då barnen växer upp, och medan Amandas förståndshandikapp så småningom uppdagas tvingas Lea i vardagen vidare på en färd genom historia och nutid, för att till slut nå in i en outforskad framtid. Genom barnens närvaro kan Lea komma till insikt om vem hon själv var och vem hon blivit, och medan de så småningom söker en egen frigörelse och egna vägar till identitet, fortsätter hon sitt sökande efter bestämmelse och mening.
Susanne Levin undervisar i svenska, franska och religion i gymnasieskolan. Hon är född i Uppsala 1950, där hon också är bosatt tillsammans med make och två barn. I likhet med debutboken Leva vidare har denna bok självbiografisk bakgrund.<

Utgiven: 2011-11
Förlag: Natur och Kultur
ISBN: 9789127094710

 

9789163192104_large_nyfatt-barn-en-bok-om-barnloshet-och-adoption_haftadNyfått barn
av Britta Kignell

En bok om barnlöshet och adoption.
Att inte kunna ”skaffa barn” när man själv har tänkt sig kan innebära en livskris och en stor sorg. Den här boken berättar både om detta och om den stora glädjen i att få barn genom adoption.
”En lättläst och läsvärd bok där alla som upplevt ofrivillig barnlöshet kan känna igen sig.
I boken får vi följa författarens egen resa genom barnlösheten fram till målet i Korea där det nyfådda barnet väntar på sina nya föräldrar”

Utgiven: 2006-06
Förlag: Books on demand
ISBN: 9789163192104

 

BARNBÖCKER

hur_gors_bebisar_3dHur görs bebisar?
Författare:Cory Silverberg, Illustratör:Fiona Smyth

Hur görs bebisar? Och vad behövs för att det ska bli ett barn? Hur lång tid tar det för en bebis att växa? Och vem bestämmer när den ska komma ut? En bok för alla sorters barn och alla sorters familjer. Boken är OLIKAS första översatta bok och inkluderar även originaltexten på engelska.

”Så smart! Den första boken som berättar hur barn blir till, och samtidigt inkluderar alla”

OLIKA ger ut spännande och roliga böcker för barn mellan 0 och 9 år, samt metodböcker för unga och vuxna som succéboken ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2″. Böckerna skapas av både etablerade författare och illustratörer, och nya spännande förmågor – alltid med tanken att utmana stereotyper, spegla samtidens mångfald i sätt att leva och vara och ge alla barn fler möjligheter. OLIKA är det enda förlag som fått Rättvisepriset och Stenbeckstipendiet för arbetet med barns rättigheter genom barnlitteratur och ger endast ut miljömärkt.
www.olika.nu

 

sa-blev-jag-till
Så blev jag till
av Katerina Janouch

I Så blev jag till får alla nyfikna barn ta del av det stora mysteriet om hur det kom sig att just ”jag blev jag” och varför jag blev barn till just min mamma och pappa.
Katerina Janouch arbetar som journalist, författare och samlevnadsrådgivare. Nu har hon skrivit en bok som vänder sig till nyfikna och frågvisa yngre barn om ämnet ”så blev jag till”.
Var fanns jag innan jag var ett frö? Hur vet man vilka som ska bli mamma och pappa tillsammans? Hur görs en bebis? Hur får en bebis plats i magen bland pannkakor och hamburgare? Detta är några av de frågor som det förklaras och pratas omkring i en berättande text som ”öppnar” för vidare diskussioner kring de olika ämnena med barnet. Ämnen som adoption, provrörsbarn, extramammor och extrapappor tas också upp.
Författaren och illustratören besvarar och förklarar på ett pedagogiskt och humoristiskt vis, med text och bilder i ett perfekt samspel. Den finska illustratören Mervi Lindman har genomillustrerat ”Så blev jag till” med varma och underfundiga bilder som får både barnet och den vuxne läsaren att fnissa tillsammans. Hon finns tidigare publicerad i Sverige med Siri och lille Felix, en humoristisk bilderbok med text av Tiina Nopola.

Utgiven: 2004-08
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163827778

 

allt-du-skulle-vilja-veta-om-agg-spermier-barn-och-familjer
Allt du skulle vilja veta om ägg, spermier, barn och familjer
av Robie H. Harris

En faktabok för barn som har funderingar kring ämnet. På ett lekfullt och tydligt sätt förklarar boken hur kroppen fungerar, vad kärlek är och hur olika familjer kan se ut. Boken är rikt illustrerad med teckningar varav en del i serieform. Passar för barn i åldern 6-9 år.

”Detta är en utmärkt väl översatt och bra faktabok som ger upplysning om hur kroppen fungerar biologiskt, men den handlar även om känslor, om familjelivets varianter och ger en varm bild av vad sex och kroppslig kärlek kan vara” Bibliotekstjänst

Översättning: Barbro Lagergren
Utgiven: 2000-04
Förlag: Alfabeta
ISBN: 9789177128397

 

omslag-238x300
Flickan i röret
av Helena Englund Hjalmarsson och Karin Guldbrand

”Mamma! Pappa! Varifrån kommer jag? Hur blev jag till?” De flesta föräldrar bävar lite inför den frågan. Oftast kan de dock ta hjälp av beprövade fraser eller fina bilderböcker för att stilla barnets nyfikenhet. Men idag har allt fler barn kommit till på andra sätt än naturlig befruktning som inte är lika väl beskrivna i litteraturen, och oss veterligen finns det ingen bok idag som handlar om provrörsbefruktning. Flickan i röret är en bilderbok för barn 4-9 år som på ett lekfullt sätt ska ge svar på frågan hur ett barn kan bli till, utan att göra anspråk på att vara heltäckande eller exakt.
För Barnlängtans medlemmar finns denna bok även som medlemserbjudande. Logga in på medlemserbjudande.
Förlaget: http://prodicta.se/flickan-i-roret
Smakprov: http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789198125016/partner/smakprov

Utgiven: 2014-07
Förlag: Prodicta förlag
ISBN: 9789198125016

Facebook64Google+0Twitter2Email