Litteraturlista

Det finns en del böcker som berör barnlöshet, adoption och donation.
Vi har inte läst alla böckerna och beskrivningarna är författarnas eller förlagens ord.

Böcker om adoption | Barnböcker

 
9789198347609_200x_ett-litet-barn-dor-ett-ogonblicks-skillnad_haftad
Ett litet barn dör – Ett ögonblicks skillnad
av Ingela Bendt

Presentation
Ny! Aktualiserad! Mycket har förändrats!
Ett litet barn dör Ett ögonblicks skillnad av Ingela Bendt
Efter att ha varit slut länge kommer den efterfrågade boken ut igen, för fjärde gången, i december lagom till jul. Ingela Bendt som skrivit boken var drivande i att starta Spädbarnsfonden. 2016 hade Spädbarnsfonden 30-års jubileum.
När ett litet barn dör kastas familjen in i en sorg som kommer att ta mycket lång tid.

Jag åkte rutschbana rakt ner i helvetet, det gick blixtsnabbt, men sedan tog det otroligt lång tid att ta sig upp!
Vi är många som har funnit stöd och tröst av boken.
Ovärderligt för oss som ska hjälpa och stötta familjen genom sorgen.

Första delen av boken vänder sig till familjer som mist ett litet barn och handlar om sorgens process steg för steg.
Andra delen vänder sig också till er som möter en drabbad familj i arbetet, inom vården, i församlingen eller inom skola och barnomsorg.
Del I.
Vad hände när barnet dog? Att föda ett dött barn, plötslig spädbarnsdöd, Minnen, ritualer, ceremonier, begravningen, Sörja olika. Om syskons sorg. Omgivningen. Nästa barn. Varför? Om existentiella frågor, Resan genom sorgen, Vägen vidare – att växa ur sin sorg.

Utgivning: 2017-08
Förlag: Spädbarnsfonden
ISBN: 9789198347609

 

endometrios-mensvarken-fran-helvetet
Endometrios : mensvärken från helvetet
av Hulda Andersson

En personlig faktabok om folksjukdomen få känner till.
200 000 svenska kvinnor har endometrios. En del vet inte ens om det, för andra är varje mens ett helvete med svåra smärtor. Trots det är det få som känner till sjukdomen, och det kan ta lång tid att få en diagnos och rätt vård.
Tv-profilen och modejournalisten Hulda Andersson fick sin diagnos för drygt tio år sedan. Här berättar hon personligt om en av våra dolda kvinnosjukdomar. Boken bygger på intervjuer med både specialister och kvinnor som lever med endometrios, och innehåller fakta, råd, uppmuntran och svar på alla frågor man kan ha om sjukdomen.
Hulda Andersson är 41 år och fick sin endometriosdiagnos när hon var 31. Hon är stylist och modejournalist, och har i 20 år jobbat på dagstidningar, modemagasin och i tv. Idag bor hon i Stockholm tillsammans med sin sambo och dotter.

Utgivning: 2017-03
Förlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9789150922554

 

nar-ska-ni-skaffa-barn-da-en-bok-om-ofrivillig-barnloshet
När ska ni skaffa barn då? : en bok om ofrivillig barnlöshet
av Sara Källström

När något är ofrivilligt kan det göra så jävla ont. Och det gör det att vara ofrivilligt barnlös. Jag vet att det är många med mig som har varit och är där. Längtar och hoppas; önskar att det var annorlunda. Önskar att de inte var en del av statistiken- en av tio som inte kan räkna med att bli biologiska föräldrar.
Tyvärr pratas det för lite om ofrivillig barnlöshet. På sätt och vis förstår jag det. När man befinner sig i den ständiga berg- och dalbanan av hopp och förtvivlan orkar man inte utse sig själv till språkrör och blottlägga sorgen. I den här boken varvas mina tankar kring ofrivillig barnlöshet med dagboksanteckningar från min tid som ofrivilligt barnlös. Här finns också intervjuer med andra som är eller har varit ofrivilligt barnlösa. Jag har även intervjuat en läkare, en barnmorska och en embryolog som arbetar på IVF-kliniken i Falun om deras syn på arbetet med ofrivilligt barnlösa och assisterad befruktning. Utöver intervjuer och dagboksanteckningar finner du också saklig information om infertilitet och assisterad befruktning.
Sara Källström bor i Borlänge tillsammans med sin man och två barn. Hon är gymnasielärare i svenska och författare till boken “När ska ni skaffa barn då? En bok om ofrivillig barnlöshet”. Under flera år var Sara och hennes man ofrivilligt barnlösa och genomgick då flera IVF-behandlingar.

Utgivning: 2017-01
Förlag: Källström Förlag
ISBN: 9789198365603

 

ivf400-228x228
Slutdestination Liv
av Louise Gustafsson

Den 29 december 1980 föddes jag, Louise Gustafsson, som pessimist. Med en oro för det mesta och med Murphy´s lag som ofrivillig ledstjärna. Om någonting kunde gå fel i mitt liv skulle det säkert göra det också…
Under åren 2004-2010 besannades mina farhågor då vi kämpade med ofrivillig barnlöshet. Efter flera misslyckade försök och en kamp som tog proportioner jag inte kunde anat, föddes våra två efterlängtade barn år 2008 och 2010.
Nu skulle väl livet återgå till det normala?
Men så, i oktober 2012, fick jag vatten på min kvarn igen och lagen om alltings jävlighet bröstade åter upp sig. En högmalign hjärntumör, ett Astrocytom grad III, hade högst oinbjuden bosatt sig i mitt huvud. Efter att ha kämpat för att ge liv i så många år, stod jag nu inför risken att få avsluta mitt liv som mamma alldeles för tidigt. Livets grymma paradox.
Att till en början, med övertygelsen om att jag skulle dö, försöka hantera situationen blev ohållbart. Jag var tvungen att göra ett val. Leva med tron om att döden lurade runt hörnet, eller lära mig att våga tro på livet och våga vara optimistisk. Jag valde det senare…
Det här är boken om mina resor. Genom IVF-ens värld, vidare genom kampen för fortsatt liv. Men framförallt berättelsen om hur jag – den födde pessimisten – bestämde mig för att det måste gå att lära sig att våga vara lycklig! Häng med …
”Jag är full av beundran över din klarsynthet och förmåga att analysera psykologiska skeenden och din förmåga att förstå din närmaste familjs reaktioner.” Christina, läkare

Utgivning: 2016-05
Förlag: Idusförlag
ISBN: 978-91-7577-392-6

 

9789185841844_200x_man-kan-liksom-inte-angra-sig
Man kan liksom inte ångra sig
av Karin Flygare

Det var ju hon och Martin sen evigheter tillbaka. Och de skulle ha barn tillsammans nån gång. De hade ju bestämt det. Fast när Stina blev osäker och ville pausa träffade han en annan och fick barn nästan med en gång. Det barnet Stina skulle ha haft.
På sitt arbete som administratör för svenskundervisning för invandrare träffar Stina Adam från Bangladesh. Han är varm och spännande, kanske kan han bli den far hon söker till sitt barn. Men Adams mamma blir sjuk och han reser tillbaka till Dhaka. Vad ska
Stina göra med sin längtan? Ska hon resa efter?
Stinas mamma börjar bli dement och tror allt oftare att Stina är hennes egen mamma.
I en brevkonversation som startar på 1920-talet får vi följa Stinas mormors äventyrliga liv som slutar i ett stort svek. Man kan liksom inte ångra sig är en roman om att vara kvinna och mor i olika tidsåldrar, så olika och ändå så lika.

Utgivning: 2016-05
Förlag: Bokförlaget Mormor
ISBN: 9789185841844

 

living-the-life-unexpected
Living the Life Unexpected
av Jody Day

Across the globe, millions of women are reaching their mid-forties without having had a child. Although some are child-free by choice, many others are childless by circumstance and are struggling in a life they didn’t foresee. Most people think that women without children either ‘couldn’t’ or ‘didn’t want to’ be mothers. The truth is much more complex. Jody Day would have liked to have had children, but it didn’t work out that way. At the age of 44 she realised that her quest to be a mother was at an end. She presumed that she was through the toughest part, but over the next couple of years she was hit by waves of grief, despair and isolation. Eventually she found her way and created the Gateway Women Network, helping many thousands of women worldwide. In Living the Life Unexpected, Jody Day addresses the taboo of childlessness and provides a powerful, practical 12 week guide to help women come to terms with their grief, and to move on to live creative, happy, meaningful and fulfilling lives without children.

Utgivning: 2016-02
Förlag: Bluebird
ISBN: 9781509809035

 

den-tuffaste-ronden-en-personlig-historia-om-abort-missfall-ivf-och-aggdonation
Den tuffaste ronden: en personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation
av Åsa Sandell

Idag är snittåldern för en förstagångsföderska i Sverige cirka trettio år. En hel kvinnogeneration har vuxit upp med p-piller och andra möjligheter att skydda sig, ofta ovetande om att det kan vara svårt att få barn senare i livet. Många tvingas ta hjälp av IVF eller äggdonation, men köerna till dessa behandlingar är långa och åldersgränsen runt fyrtio. Allt fler söker därför hjälp utomlands. Åsa Sandell var en av dessa ofrivilligt barnlösa kvinnor.
I Den tuffaste ronden delar Åsa med sig av sin personliga historia om längtan efter barn. Hon berättar öppet och ärligt om vägen till dottern Vera, genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Hon väver in fakta och historia om samhällets syn på kvinnans fertilitet, p-piller och varför äggdonation legaliserades först tjugo år efter spermadonation. Det är en historia som speglar vår samtid och vänder sig till kvinnor i alla åldrar som funderar på barn, längtar efter barn, skjuter upp barn, redan har barn. Men det är också en bok för alla de som jobbar med kvinnor och barnafödande en skildring av vår tids syn på kvinnlig fertilitet.

Utgivning: 2016-02
Förlag: Kalla kulor förlag
ISBN: 9789188153166

 

den-befriade-familjen
Den befriade familjen
av Josefin Olevik

1994 är Josefin Olevik 17 år och skriver brev till sig själv. Posten lägger det på vänt, 20 år senare kommer det fram. Nu, som 37-åring läser hon:
“Jag tror på en sak: kärleken. Att bli älskad. Jag har ännu inte upplevt det och har svårt att tänka mig att jag någonsin kommer att få uppleva det. När jag läser detta brev hoppas jag att jag är nöjd om jag har en familj och att jag är älskad och älskar min man.”
Det mesta slår in. Hon är älskad, hon har en familj men hon har ingen man. Det blir utgångspunkten för hennes mycket personliga reportage om hur denna familj blev till, och hur många andra familjer, av alla de olika slag, blir till, och har blivit till. Hon drar en drastisk slutsats: »jag är lyckligt gift med staten«. Det är staten som gjort och gör det möjligt för de nya familjerna att existera. Den kvinna som valt att skaffa barn utan far diskrimineras inte längre av staten och från den 1 april 2016 får hon också rätt till assisterad befruktning här i Sverige.
Men staten vet inte hur det känns. Vad säger barnen? Vad säger morfar? Vad blir det av mannen? Ingen verkar ha något emot att familjen befrias, men betyder det också lycka?
Josefin Olevik berättar om barnlängtan, om anonym befruktning, om dem som befruktar anonymt och om sitt eget barns undran.
Josefin Olevik är journalist och bor i Stockholm. Hon debuterade 2009 som författare med “Campingland: en berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik.”

Utgivning: 2016-02
Förlag: Weyler Förlag
ISBN: 9789176810057

 

blodsbunden
Blodsbunden
av Augustin Erba

Mitt i en nedgången förort bor en blåblodig prinsessa med sin man, deras tre barn och en gigantisk schäfer. Innanför väggarna i höghuslägenheten försöker familjen hålla en egen värld vid liv, och där vill mamman helst stanna. Den äldste sonen Amadeus sätts i privatskola i stan “för att inte bli knarkare som grannbarnen”, som hans mamma säger. Han ska bli bäst i skolan, säger hans våldsamma pappa, som är besatt av tanken att barnen ska klara sig bättre i Sverige än han själv gör.
I förorten är Amadeus den snobbige pojken som inte hör hemma och bland överklassbarnen i privatskolan passar han inte heller in utan mobbas hänsynslöst och brutalt.
Så småningom möter vi den vuxne Amadeus, som tror att han gjort sig fri från blodsbandens krav. Han har gift sig med kloka och starka Petra, han har bildat en ny, mer harmonisk familj. Men allt han har vunnit sätts på spel när hans bästa vän ber honom hjälpa henne och hennes tjej att skaffa barn. Varken Amadeus nya familj eller hans gamla ser med blida ögon på detta hot mot kärnfamiljen.
Blodsbunden är en historia om att aldrig förlora hoppet om en bättre värld. Med stor närvaro och svart humor tar sig Augustin Erba frågor om arv, familj och frihet. Denna gripande berättelse tar avstamp i hans eget liv och de läsare som berörts av hans texter i antologierna Mor, mamma, morsan och Uppdrag pappa kommer att sträckläsa den här romanen.

Utgiven: 2015-09
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100127527

 

9789198168013_200x_jag-vill-ha-barn-hur-man-kan-hantera-att-inte-kunna-fa-barn_haftad
“Jag vill ha barn!”: hur man kan hantera att inte kunna få barn
av Mia Regnér

Boken “Jag vill ha barn ” med undertiteln “Hur man han hantera att inte kunna få barn”handlar om precis som det låter: om ofrivillig barnlöshet, den handlar om att gå genom fertilitetsbehandlingar och processen att adoptera. Boken tar också upp hur man kan gå från “ofrivilligt barnlös” till “frivilligt med barn” även om den sistnämnda är en något längre resa än då man får barn på det sk naturliga sättet helt på egen hand. Boken förklarar hur man kan hantera att inte kunna få barn och hur man kan få de barn man drömmer om. Framför allt handlar den om att hitta vägar och sätt till att hjälpa andra “utsatta” i samma situation – hjälpa dem till ett rikt liv vad det än må innebära – med eller utan barn.
Mia Regnér är före detta flygvärdinna med många år i luften, nu sedan ungefär 10 år tillbaka är hon stressterapeut och avspänningspedagog med inriktning på mental träning, hon är även yogainstruktör, inspiratör, utbildare och föreläsare i det egna företaget MR-Mental Rekreation. Hon arbetar också med att utbilda blivande adoptivföräldrar i den obligatoriska föräldrautbildningen förblivande adoptivföräldrar samt föreläser om hur man kan hantera ofrivillig barnlöshet och sorgen runt detta med inspiration från egna erfarenheter från åren som barnlös men också hur det är att gå genom IVF och få barn den vägen samt hur det är att få barn genom adoption.

Utgiven: 2015-03
Förlag: Disak Publishing
ISBN: 9789198168013

 

9789175033655_200_langtan-bor-i-mina-steg_pocket
Längtan bor i mina steg
av Klara Zimmergren

Kärleksfullt om att vänta på ett barn
Klara Zimmergren berättar i Längtan bor i mina steg om sitt liv och om sin starka önskan att få barn. Med skarp iakttagelseförmåga och varm humor skildrar hon avgörande händelser i dagboksliknande form. “Kan man leva som vanligt om man får benen undansparkade hela tiden?” frågar hon sig när hon ska beskriva den slingriga vägen fram och de tröstlösa försöken att bli gravid.
Lyckligtvis är yrkeslivet kul och framgångsrikt och samarbetet med Mia Skäringer blir en hit. Klara gjorde också succé i radions Sommarprogram under 2012.
Klara älskar djur. När privatlivet blir alltmer prövat och utsatt finner hon tröst i gemenskapen med Frasse, airedalterriern som blir hennes följeslagare och förstående vän under de jobbiga åren.
På sitt oefterhärmliga vis lyckas Klara träffa mitt i prick då hon återger vardaglivets komiska situationer. Hon skriver om pojkvänner, hundkamrater och provrörsbefruktningar. Om singelliv, ensamhet, träning och långkok. Om att älska sig själv och satsa på heminredning!
Och slutligen kan hon blicka tillbaka och konstatera att vägen var mödan värd. Att inget kan mäta sig med lyckan hon kände då hon och hennes man fick adoptera den älskade sonen.

Utgiven: 2014-11
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789175033655

 

9789163758621_200_drommen-om-ett-barn
Drömmen om ett barn
av Tobias Åkerman, Marcus Birro

Det finns en redan utstakad väg som de allra flesta par följer. Efter en tid tillsammans tar förhållandet en ny riktning – dags för två att bli tre, dags att bilda familj. Men vad händer när den förväntat raka vägen istället blir krokig och svår? I den självupplevda berättelsen Drömmen om ett barn får vi på ett nära och öppenhjärtigt sätt följa Tobias och hans fru Annas smärtsamma kamp för att få bli föräldrar – från den största eufori över ett blått streck på graviditetsstickan till den djupaste sorg över missfall efter missfall och utomkvedshavandeskap. Till sist är det som hela tillvaron nästan bara kretsar kring parets ofrivilliga barnlöshet, samtidigt som det vanliga livet envisas med att snurra på i sitt vanliga tempo med studier, jobb och socialt liv. Hur ska man finna tid och ro att förhålla sig till att det inte blev som det var tänkt? Hur gör man för att acceptera det man inte kan förstå? Och hur klarar man som par att förbli hjärta mot hjärta när alla livsdrömmar rasar? Drömmen om ett barn är en ärlig berättelse om fyra turbulenta år, där den vackra drömmen om att skapa ett nytt liv snarare förvandlades till en mardröm. I sitt dagboksskrivande bearbetade Tobias den egna identiteten, de egna studieprestationerna och det största av allt: Kärleken. Med sina ärliga anteckningar om sina berg- och dalbaneliknande upplevelser vill han öka kunskaperna om ofrivillig barnlöshet, med ett särskilt fokus på mannens perspektiv. Hans förhoppning är att andra ska finna den hjälp, tröst och stöd han själv hade behövt när livet var som svårast.

Förordet är skrivet av Marcos Birro.

Utgiven: 2014-09
Förlag: Kommunikativet
ISBN: 9789163758621

 

9789198195002_200x_jaga-storken-en-reumatikers-kamp-for-att-bli-mamma-genom-graviditet-ivf-surrogatmodraskap-och-adoption_haftad
Jaga storken : en reumatikers kamp för att bli mamma genom graviditet, IVF, surrogatmödraskap och adoption
av Linda Tregaard

Linda Tregaard insjuknade i ledgångsreumatism när hon var 23 år gammal och aktiv modestudent i London. Dagen hon bestämde sig för att bli mamma tvingades hon avgifta sin kropp från läkemedel och låta sjukdomen härja fritt.
Graviditeten var svår och kantades av brister inom vården. Dottern Juliette föddes med kejsarsnitt i maj 2009. När längtan efter ett biologiskt syskon till Juliette var starkare än rädslan för de risker som väntade, vände sig Linda och hennes man Erik till ett indiskt sjukhus för att få hjälp genom en surrogatkvinna. En ny egen graviditet skulle leda till ytterligare leddestruktion och svåra oåterkalleliga skador på Lindas skelett och leder.
Jaga Storken – En reumatikers kamp för att bli mamma genom graviditet, IVF, surrogatmödraskap och adoption, är en gripande och självutlämnande bok skriven med syftet att förändra bemötandet av samt öka förståelsen för gravida reumatiker.

Utgiven: 2014-09
Förlag: Indiko Förlag
ISBN: 9789198195002

 

9789174656664_200_en-dod-gren_haftad
En död gren
av Yvonne Flodin

Jovisst, det finns mycket annat i livet än barn. Jag om någon vet det för jag är en ofrivlligt barnlös kvinna på 61 år.
Här berättar jag min historia och mina synpunkter på surrogatmödraskap.
Inte låter det läsvärt för folk flest men är du modig nog att pröva blir du troligtvis överraskad då de flesta har en nattsvart del i sina lyckliga liv.

Utgiven: 2014-04
Förlag: Nomen Förlag
ISBN: 9789174656664

 

9789163750274-211x300
Ord från ett längtande modershjärta – Dikter om barnlöshet, förtvivlan, hopp och längtan
av Elin Nilsson

När jag och min make fick doktorns tunga och orättvisa besked förändrades allt. Vi skulle aldrig kunna få biologiska barn tillsammans. Det skulle inte bara bli svårt, utan helt omöjligt. Ibland hänger tyvärr inte verkligheten med i tankevärldens önskningar.
Det fanns då två möjligheter. Antingen att acceptera sorgen eller utforska andra vägar för att hantera alla himlastormande känslor. Valet föll ofrivilligt på båda alternativen. För att bearbeta mina upplevelser har har jag varit tvungen att stanna upp i den snurrande vardagen för att känna, gråta och vara förbannad. Då mina tankar har bubblat över har jag använt diktskrivandet som hjälp och denna bok är det slutgiltiga resultatet. På ett innerligt och hjärtskärande ärligt sätt har jag försökt skildra de olika tankar som kan dyka upp hos en vuxen kvinna som lever utan barn. På ett lekfullt sätt blandas det komiska i livet tillsammans med jobbiga inslag. Hela boken är ett härligt virrvarr av känslor, precis som livet i övrigt.

Utgiven: 2014-02
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789163750274

 

9789187507571_200x_en-annorlunda-resa_haftad
En annorlunda resa
av Jessica Persson

Saknaden av barn var en sorg, vi byggde vår egen borg. Omringad av en hög mur medan vi väntade på vår tur. Vi kämpade, vågade och vann. Lyckan blev sann. Äntligen är du här, så söt, go och underbar du är.

Utgiven: 2013-09
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789187507571

 

9789163732980_200_missfall-med-ratt-att-sorja_haftad
Missfall: med rätt att sörja
av Pernilla Hjort

En femtedel av alla graviditeter slutar med missfall, mörkertalet är mycket högre och missfallen ökar.
Ett missfall orsakar ofta en sorg, jämförbar med den man upplever när en nära anhörig dör visar forskningsrapporter. Studier visar också att missfallen betraktas som rutinfall på sjukhusen och de får låg prioritet. Kvinnorna kanske tröstas, men det saknas en förståelse för deras upplevelser. De känner sig övergivna, både av sina partners och av sjukvården. Många kvinnor känner skuld.
Flertalet kvinnor upplever också att de saknar kontakt med andra som varit med om ett missfall. Många tror att de är ensamma om sin upplevelse.
Det behövs en vänlig, ärlig bok som hanterar upplevelsen av missfall med respekt och som visar att vi är många.
I Missfall – med rätt att sörja utgår Pernilla Hjort ifrån kvinnan, paret och upplevelsen. Här kan vi läsa om hur ett missfall går till, hur det påverkar kroppen, vad som händer på sjukhuset, vilka typer av missfall man kan uppleva och hur det påverkar kvinnans framtida möjlighet att bli gravid. En bok på enkel svenska där man får dela andras upplevelser. Vi behöver bryta tystnaden kring ämnet så att skammen och skulden kring missfall lyfts upp i ljuset och sorgen får en chans att synas.

Utgiven: 2013-06
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789163732980

vanta-pa-barn-fertilitetshandboken
Vänta på BARN – Fertilitetshandboken
av Anna Bratt

För de allra flesta är det ganska enkelt att få barn. Men för andra tar det längre tid och många behöver dessutom professionell hjälp för att lyckas. Ungefär ett av sex par i Sverige är i dag ofrivilligt barnlösa.
I Vänta på barn-fertilitetshandboken berättas vad både kvinnor och män själva kan göra för att öka chansen att få barn på naturlig väg. På ett lättfattligt sätt beskrivs de behandlingar som används för att hjälpa ofrivilligt barnlösa, till exempel provrörsbefruktning (IVF), insemination och ägg- eller spermiedonation.
Boken berättar också om hur ensamstående och hbt-personer kan gå till väga för att få barn. Den slår hål på många myter och är en praktisk guide med det senaste inom fertilitetsforskningen. Boken bygger på de hittills bästa vetenskapliga studierna samt på intervjuer med både svenska och utländska fertilitetsforskare.
Anna Bratt är författare och medicinjournalist på Dagens Nyheter.

Utgiven: 2013-04
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174242850

 

en-bok-om-ofrivillig-barnloshet
En bok om ofrivillig barnlöshet
av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

“Gravida magar, barnvagnar och andras barn. En ständig påminnelse om vad jag längtar efter, men också vad jag undviker för att inte gå under. Jag orkar inte träffa mina gravida kompisar, lyssna på förlossningshistorier, le åt bebisjoller eller ”åh:a” över söta kläder. Jag känner mig ensam och ledsen. För alla andra får barn. Men jag är ofrivilligt barnlös.”
Ofrivillig barnlöshet är en sjukdom. Den ligger i dvala större delen av livet och krälar plötsligt fram som en otrevlig överraskning när vi som bäst håller på att “skaffa barn”. Och som vilken annan sjukdom som helst är den svår att ha som ett litet projekt vid sidan av. Förr eller senare nästlar sig känslorna, hoppet och besvikelserna in och påverkar resten av livet.

Utgiven: 2013-04
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789163728822

 

operation-barn-om-kampen-for-att-bli-foralder
Operation barn: om kampen för att bli förälder
av Marie Granmar

35-årsdagen är sedan länge passerad och partnern ute ur bilden. Har tåget gått för den som längtar efter att bli förälder? Nej, inte nödvändigtvis.I Operation barn får vi följa Marie Granmars envisa kamp mot målet ett efterlängtat barn. Det blir en dramatisk resa genom fertilitetsvårdens snåriga landskap. En resa som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser till Köpenhamn, Riga och Sankt Petersburg.I sitt sökande efter hjälp stöter Marie Granmar inte bara på medicinska och legala hinder utan ställs också inför en rad svåra frågor. Vad är en »riktig« förälder? Hur gammal bör en förälder vara? Vem kan och får hjälpa en ensamstående kvinna att bli gravid? Vad kostar det?Med sin egen kamp som utgångspunkt letar hon efter forskning på området och försöker ställa politiker och beslutsfattare till svars. Operation barn är en gripande historia men också ett viktigt bidrag till debatten om den svenska fertilitetsvården.

Utgiven: 2013-03
Förlag: Ordfront Förlag
ISBN: 9789170376863

 

9789170534232_200_mellan-hopp-och-fortvivlan-berattelser-om-barnloshet_haftad
Mellan hopp och förtvivlan
av Karin Tideström

Detta är en bok om ofrivillig barnlöshet. Vi får möta tre par som drömmer om att skaffa barn, trots att oddsen är emot dem. De går genom missfall, inseminationer och provrörsbefruktning, IVF, och kastas mellan hopp och förtvivlan. De berättar öppet om sorg och längtan och om hur de gör allt för att drömmen om ett barn ska bli verklighet. Boken Mellan hopp och förtvivlan innehåller även lättlästa fakta om detta svåra men angelägna ämne.

Utgiven: 2013-01
Förlag: LL-förlaget
ISBN: 9789170534232

 

images
Ett barn blir till
av Lennart Nilsson

En hyllning till livets mirakel. Lennart Nilssons klassiker Ett barn blir till gavs ut första gången 1965 och har sedan dess översatts till 20 språk och sålts i tiotals miljoner exemplar. Världen över har människor i alla åldrar kunnat ta del av sagan om livets början, och miljontals blivande föräldrar har haft boken som följeslagare under graviditeten.
Den femte utgåvan är en universell bildberättelse om livets uppkomst. Den vänder sig inte bara till blivande föräldrar utan till alla som vill ta del av undret som Lennart Nilsson fångat. Hans bilder av befruktningen och barnets utveckling fram till förlossningen är hämtade från samtliga utgåvor och de upphör aldrig att fascinera oss.
Texten är skriven av Lars Hamberger, professor i kvinnosjukdomar vid Göteborgs universitet. Den forskargrupp han leder stod bakom födelsen av Skandinaviens första provrörsbarn 1982. Lars Hamberger har under mer än 25 år samarbetat med Lennart Nilsson i olika vetenskapliga film- och bokprojekt.

Utgiven: 2012-06
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174242751

 

9789174376869_small_vantrum
Väntrum
av Cecilia Ekhem

En relationsroman om vänskap och ensamhet, sorg och vägval. Här möter vi Bea som i sorgen över sin barnlöshet drar sig undan sina sociala sammanhang och börjar tvivla på kärleken till sin sambo. Mitt i sorgen möter hon en person som väcker livslusten på nytt och tycks börja konkurrera med sambon om platsen närmast hennes hjärta. Väntrum är första delen i en trilogi där livets oväntade vändningar, och behovet av nära relationer genomsyrar berättelserna.

Utgiven: 2012-10
Förlag: Ekhemmanet
ISBN: 9789174376869

 

4275PresPres
Skål från ensamheten
av Jessica Hindsfors

Mellan 2008 och 2010 bloggade jag om IVF och ofrivillig barnlöshet. I den här boken har jag samlat ett urval av dessa dagboksanteckningar och texter.
Jag och min man kan inte få barn på vanlig väg. Vi kämpade länge för att få bli föräldrar med hjälp av IVF – provrörsbefruktning. Till slut och efter många motgångar så lyckades vi och fick i december 2010 en fantastisk liten pojke, det finaste i livet. Det behövs mer att läsa om ofrivillig barnlöshet och fler berättelser av modiga kvinnor och män som går igenom detta svåra. I den här dagboken har jag skrivit min.

Utgiven: 2011-11
Förlag: Vulkan

 

alskling-vi-blir-inte-med-barn
Älskling, vi blir inte med barn
av Ramona Fransson

Jag gogglade på orden “Ofrivillig barnlöshet” och fick upp en massa olika sidor. Återblickar i mitt eget ofrivilligt barnlösa liv kom omedelbart. Tänk så många det är som sitter och längtar efter att bli med barn.
En del tycker kanske att det är förmätet att man önskar sig egna barn när miljoner barn svälter runt om i världen. Varför inte hjälpa dem och adoptera eller bli fadder. Det borde lösa problemet med ens egen längtan! Fel, fel, fel! Det handlar inte om det. Skulle det verkligen göra det hade ingen i västvärlden ens kommit på tanken att skaffa barn, utan samtliga kvinnor och män med något sånär god ekonomi hade omedelbart steriliserat sig och ansökt om att få adoptera, eller hur?
Nej, livet är inte alltid enkelt och att ge svar på frågan varför vi längtar efter egna barn, är inte jag kvinnan att svara. Men det jag vet, är att längtan är gigantisk när den väl uppenbarar sig och då hjälper inte mycket. Man längtar så att det gör förbannat ont!
Försvinner längtan efter barn? Nej, aldrig helt, men det går lättare att leva med barnlöshetstanken när du kommer in i klimakteriet. Jag skrev boken:
“Älskling, vi blir inte med barn” det hjälpte mig en bra bit på vägen. Förhoppningsvis, kan den vara till hjälp. Jag hoppas det!

Utgiven: 2008-01
Förlag: Anomar Förlag
ISBN: 9789197632034

 

anna
Anna, min älskade
av Magnus Utvik

“Det är sommar och solen steker över Stockholm. I Midsommarkransen sitter Marcus och Anna i sin lägenhet med persiennerna neddragna. De har just fått veta att Anna har cancer. Livmoderhalscancer. En cancerform där dödligheten är en på tre. Kommer Anna att dö, tjugonio år gammal?”

Anna, min älskade är en drabbande och sorglig berättelse – byggd på egna erfarenheter – om ett ungt pars kamp mot cancer och barnlöshet. Men mest av allt är det en bok som skänker både hopp och tröst och som aldrig tillåter oss att tvivla på kärleken.

Utgiven: 2007-11
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 9170013314

 

9789185225583_200_forbattra-din-fertilitet
Förbättra din fertilitet
av Camilla Porsman & Dr. Paul S. L. Tseng

Många par som lider av ofrivillig barnlöshet känner sig maktlösa och ensamma. Den här boken ger nytt hopp. Genom att se över sin livsstil kan man i hög grad öka chanserna att bli gravid. Såväl den vanligaste orsaken till kvinnlig infertilitet (PCOS), övervikt och insulinkänslighet, som effekten av vissa fertilitetsmediciner och chansen att lyckas med assisterad befruktning kan påverkas av förändringar i livsstilen. Förbättra din fertilitet innehåller därför både medicinska förklaringar och kost- och motionsråd som är specifikt utformade för att förbättra fertiliteten hos såväl kvinnor som män. Dessutom ger boken ett underlag för samtal med barnmorska, gynekolog och fertilitetsexperter.

Utgiven: 2006-03
Förlag: Fitnessförlaget
ISBN: 9789185225583

 

9789144038650_200_infertilitet_haftad
Infertilitet
av Prof. Lars Hamberger,Julius Hreinsson, embryolog & Thorir Haldarsson laboratoriechef.

Infertilitet, oförmåga eller svårigheter att uppnå graviditet och barnafödandet, har varit ett globalt problem av central social betydelse sedan urminnes tider.
I boken beskrivs såväl kvinnliga som manliga orsaker till infertilitet samt orsakssamband som relaterar till det infertila paret. Förutom de medicinska aspekterna och behandlingsalternativen, tar boken upp det psykosociala omhändertagandet av de infertila paren samt uppföljning av de barn som tillkommit med hjälp av avancerad medicinteknisk behandling.
Infertilitet vänder sig till universitets- och högskolestuderande inom vård och medicin, samt till de team av specialister som arbetar med infertilitetsproblem, alltifrån sjuksköterskor och barnmorskor till läkare och embryologer. Även det barnlösa paret kan ha stor glädje av boken. Med boken följer även en DVD med bilder och filmer som bland annat visar det mänskliga embryots tidigaste utvecklingsfaser.

Utgiven: 2005-08
Förlag: Studentlitteratur
ISBN: 9789144038650

 

barn-av-glas
Barn av glas
av Åsa Holmgren

Barn av glas” handlar om att nära en dröm och förverkliga den. Det unga partet längtar efter barn, men har svårt att få barn på egen hand. Boken skildrar den många gånger dramatiska vägen till ett eget barn med hjälp av s k provrörsbefruktning. Det sätter känslorna på prov och relationen till den käraste stöter på många prövningar i den känslomässiga “berg-och-dalbana” som behandlingen sätter igång.
Det är en varm och levande skildring av att stå ut med påfrestningar för att ro sin dröm i land. “Barn av glas” ger ett patientperspektiv på detta något tabubelagda ämne och pekar på några grundläggande frågeställningar; hur förhåller vi oss till den medicinsk-tekniska utvecklingen, vem har rätt att bestämma över liv, vad är en rättvis prioritering osv?

Utgiven: 2004-06
Förlag: Björnen
ISBN: 9789188528537

 

books
Building a Family with the Assistans of Donor Insemination
av Prof. Kenneth Raymond Daniels, Nya Zeeland.

K. R. Daniels har under många år arbetet med par som får barn genom donatorinsemination.
Boken är skriven för dem som har fått barn efter insemination, men även för de som funderar över om donatorinsemination är det rätta valet för dem. De par som medverkar i boken berättar om sina tankar och funderingar från början till slutet av behandlingar. De diskuterar om de frågor som de mötte och om att vara öppen och ärlig mot sina barn, samt hur de valde att berätta för dem om tillkomsten. Det är en otroligt läsvärd bok, speciellt för alla som funderar på att berätta och som står inför frågan om hur man bemöter barnets frågor.

Utgiven: 2004
Förlag: Dunmore Publishing, Limited
ISBN: 9780864694713

 

9789100102432
Längta barn – en antologi om barnlöshet
av Kristina Thulin & Jenny Östergren Strömstedt

När ska ni skaffa barn? Frågan brukar dyka upp när man närmar sig 30. ”Och så väntar vi bara på trampet av små fötter”, sägs det menande i bröllopstalen. Kompisar som fått barn blir uppslukade och har inte längre tid att träffas: ”Man blir så annorlunda av att ha barn. När du själv får barn kommer du fatta.” Men för många är barn ingenting man bara skaffar hur gärna man än skulle vilja. Var femte par har svårigheter att bli gravida, räknar man in singlar som vill ha barn men inte har någon partner och homosexuella är siffran ofrivilligt barnlösa ännu högre.
Ändå är det fortfarande ett ämne som är tabu att prata om. Kändisar som är “drabbade” håller tyst och säger att det inte passade med barn förrän sent i livet, eller inte alls. Trots att det egentligen inte är konstigare att ha svårt att bli med barn än att vara närsynt och behöva glasögon är barnlöshet något som många uppfattar som känsligt och svårt att prata om. Inte minst hos omgivningen finns det en stor osäkerhet över hur man ska närma sig den barnlösa. Är det okej att fråga eller ska man undvika ämnet? I antologin Längta barn bryts tabut och de som längtat och längtar efter barn får en chans att berätta utan några förskönande filter.
10 skribenter med sinsemellan olika bakgrund och syn på familjebildning låter oss följa med på färden mot ett liv med eller utan barn. Känslorna är i fokus, både de fina och de fula och förbjudna. Några har fått barn efter medicinska behandlingar, några har adopterat, andra har förblivit barnlösa. Hur känns det att bli addict på ägglossningsstickor och ha trist sex på fasta tider varje månad? Vad händer med förhållandet? Hur bemöts man som barnlös av samhället och av sin omgivning? Boken handlar också om de normer och värderingar som påverkar oss i vår syn på barn, reproduktion och föräldraskap. Vad styr vår längtan efter barn? Hur uppfattas den som väljer adoption före provrörsbefruktningar? Hur känns det att tvingas välja bort barn bara för att man har fel sexuell läggning? Eller att trotsa kärnfamiljsnormen och adoptera som ensamstående? Och kan den som under många år längtat efter barn ändå till slut se det som en fördel att ha förblivit barnlös?

Utgiven: 2004
Förlag: Bonnierförlagen Press
ISBN: 9789100102432

 

vill-ha-barn-inspiration-och-trost-fakta-och-information-till-dig-som-har-svart-att-bli-med-barn-och-till-dig-som-i-arbetet-moter-ofrivilligt-barnlosa
Vill ha barn : inspiration och tröst, fakta och information till dig som har svårt att bli med barn och till dig som i arbetet möter ofrivilligt barnlösa
av Kerstin Fredholm, Ingela Johansson Rosander

Att få barn är självklart för de allra flesta men inte för alla. I Sverige finns uppskattningsvis 500 000 personer i fertil ålder som är ofrivilligt barnlösa. För dem är tiden central. Den biologiska klockan tickar. Ofrivillig barnlöshet är ingenting som man kan ta itu med senare. De som befinner sig i den här situationen behöver hjälp nu.

I boken Vill ha barn får experter och ofrivilligt barnlösa komma till tals. Vid utredning går det i de flesta fall att hitta en orsak till barnlösheten. Men hos en tredjedel av patienterna kan det vara svårt att konstatera något direkt fel. Åtskilliga i den här gruppen blir så småningom gravida på naturlig väg om de försöker under ett antal år.

Utgiven: 2002-05
Förlag: Bauer Bok
ISBN: 9789163115127

 

BÖCKER OM ADOPTION

hinderbarnan-27-berattelser-om-att-bli-foralder-genom-adoption
Hinderbarnan – 27 berättelser om att bli förälder genom adoption
av Markus Knodt

En bok om ofrivillig barnlöshet, endometrios, IVF – In vitro fertilisering, längtan och väntan, kärlek och sorg, åldersproblematik, resan till barnet, anknytning, familj och omgivning, föräldraledighet, gener, språk, förskola och skola, återresor och firardagar.

Utgiven: 2016-08
Förlag: Visto förlag
ISBN: 9789187523502

 

adoption-lata-sjalen-laka
Adoption : låta själen läka
av Carolina Skyldberg

Idag vet jag hur viktigt det är att vara sann mot mig själv och följa mitt hjärta. När jag väl hade tagit beslutet att leta upp min biologiska mamma kunde inget stoppa mig. Målet var inställt, jag hoppade över hindren som dök upp längs vägen och jag tog andra vägar än vad det var tänkt från början.
Jag lyckades.
Jag fick omfamna min biologiska mamma och känna kärlekens kraft omsluta mig. Jag fick fylla mitt tomrum efter alla dessa år av längtan. Längtan efter något jag inte visste att jag saknat så mycket.

Det viktigaste för mig var inte att hitta en ny mamma, jag har en mamma, däremot att hitta mig själv och vem jag är genom min biologiska mamma. Jag upplevde en ny kärlek och stolthet till mig själv och för vem jag är. För första gången i mitt liv kunde jag spegla mig själv i någon annan, både till utseende men även till sättet. Allt detta som är så självklart för alla biologiska barn. Innan jag gjorde den här resan trodde jag aldrig att en människa som inte funnits vid min sida under min uppväxt kunde väcka så mycket känslor hos mig. Blod är tjockare än vatten.

Utgiven: 2016-02
Förlag: Visto förlag
ISBN: 9789187523427

 

Bära barnet
Bära barnet hem
av Cilla Naumann

»Hon är här nu, Magda. Hon som så länge skyndat i skuggan med sin mage, på väg från barnhemmet, på väg över sjukhusplanen, över Bogotás trafikerade gator, på väg, alltid på väg bort.«
I Bära barnet hem reser berättaren till andra sidan jorden för att hennes son, Adam, ska få träffa sin biologiska mor. Förberedelserna är förknippade med stor oro. Var kommer han att höra hemma nu? Samtidigt är berättarens egen mamma långsamt på väg in i en glömska där tiden är i oordning och det är oklart vem som är mor till vem.
Detta är också berättelsen om Ana, som inte har någon far eller mor, inga barn heller, men som passar andras barn: matar dem, älskar dem, vakar över både dem och den blå dörren i huset mittemot, barnhemmets dörr där föräldrar lämnar in sina barn och sedan försvinner.
Bära barnet hem är en roman som med skärpa och innerlighet berättar om vad en mor är: om att föda barn, lämna bort barn och om att bära barnen hem.

Utgiven: 2015-08
Förlag: Natur och Kultur
ISBN: 9789127144750

 

9789127090491_200_som-min-egen_e-bok
Som min egen
av Susanne Levin

Att adoptera betyder att uppta som sin egen.
I en fristående fortsättning på Leva vidare (1994) fortsätter Susanne Levin berättelsen om Lea Louise – en överlevandes barn. Det är en berättelse om beroende och frigörelse, men också om hur barnlöshet genom adoption vänds till föräldraskap; om hur barndomens och det förflutnas väg slingar fram i vuxenhetens landskap.
I mars 1977 reser Lea Louise tillsammans med sin man Lars till Colombia för att adoptera en pojke, och två år senare kommer en flicka till dem. Med de två svarta adoptivbarnen David och Amanda byter Lea sin biologiska barnlöshet mot adoptivföräldraskapet, och hon tar dem till sig som sina egna med den judiska moderns hela hängivenhet och överbeskydd. De två barnen bär med sig sitt eget arv när de inlemmas i Leas judiska familj och Lars kristna. Moderskapet och barnens utveckling tvingar Lea själv att söka efter vem hon egentligen är, och vad hon vill med sitt liv.
Leas mor har överlevt Auschwitz, och hennes enda dotter skall hålla det judiska arvet vid liv och föra det vidare till nya generationer. Arvet och gemenskapen levandegörs allt mer då barnen växer upp, och medan Amandas förståndshandikapp så småningom uppdagas tvingas Lea i vardagen vidare på en färd genom historia och nutid, för att till slut nå in i en outforskad framtid. Genom barnens närvaro kan Lea komma till insikt om vem hon själv var och vem hon blivit, och medan de så småningom söker en egen frigörelse och egna vägar till identitet, fortsätter hon sitt sökande efter bestämmelse och mening.
Susanne Levin undervisar i svenska, franska och religion i gymnasieskolan. Hon är född i Uppsala 1950, där hon också är bosatt tillsammans med make och två barn. I likhet med debutboken Leva vidare har denna bok självbiografisk bakgrund.<

Utgiven: 2011-11
Förlag: Natur och Kultur
ISBN: 9789127094710

 

9789163192104_large_nyfatt-barn-en-bok-om-barnloshet-och-adoption_haftad
Nyfått barn
av Britta Kignell

En bok om barnlöshet och adoption.
Att inte kunna “skaffa barn” när man själv har tänkt sig kan innebära en livskris och en stor sorg. Den här boken berättar både om detta och om den stora glädjen i att få barn genom adoption.
“En lättläst och läsvärd bok där alla som upplevt ofrivillig barnlöshet kan känna igen sig.
I boken får vi följa författarens egen resa genom barnlösheten fram till målet i Korea där det nyfådda barnet väntar på sina nya föräldrar”

Utgiven: 2006-06
Förlag: Books on demand
ISBN: 9789163192104

 

9789144042572_200_adoption_haftad
Adoption
av Frank Lindblad

Sedan 1969 har drygt 44 000 barn adopterats till Sverige från utomnordiska länder. Detta gör Sverige till ett av de dominerande länderna när det gäller internationell adoption. Det innebär att det finns mycket erfarenhet om adoption i vårt land men också att vi har ett särskilt stort ansvar för att följa upp adopterades utveckling.
Flera parter möts vid adoption. En part är det ensamma barnet som behöver en ny familj. En annan part är det vuxna paret, eller den ensamstående, som söker en lösning för sin ofrivilliga barnlöshet. Många frågor väcks i samband med detta möte, till exempel: Hur lyckas föräldrarna och barnet utveckla ett nära samspel med varandra? Hur går det långsiktigt för de adopterade när det gäller exempelvis skola, hälsa och väg in i vuxenlivet?
I bakgrunden finns en tredje part, de biologiska föräldrarna. Internationell adoption har dessutom betydelse för de bägge berörda länderna, det vill säga något av de i dag aktuella 50 ursprungsländerna och mottagarlandet, Sverige. Viktiga etiska frågor väcks utifrån dessa olika perspektiv.
Författaren presenterar svar på dessa och andra frågor utifrån aktuell forskning. Dessutom ger han förslag på hur adoptivföräldrar kan förhålla sig till många av de omständigheter som tas upp i boken.
Boken riktar sig främst till adopterade, adoptivföräldrar, blivande adoptivföräldrar och alla som arbetar med adopterade och adoptivfamiljer. Den vänder sig också till den som vill orientera sig inom ett område som är högaktuellt i samhällsdebatten sedan ett par år.

Utgiven: 2004-05
Förlag: Studentlitteratur AB
ISBN: 9789144042572

 

9789197427012_large_nar-du-foddes-i-kina
När du föddes i Kina
När du föddes i Korea
När du föddes i Vietnam
Av: Sara Dorow

En minnesbok för barn som adopterats från Kina, Korea eller Vietnam. Den försöker, på ett ärligt och kärleksfullt sätt, berätta för barnen om de sociala och historiska faktorer som kan förklara deras speciella historia. Boken är illustrerad med fina, dokumentärlika fotografier i svartvitt.
Med vackra svartvita fotografier och en känslig och engagerad text, berättar boken “När du föddes i …” om ett barns första månader innan det upptas i sin familj. Boken fungerar som en fotodokumentation med bilder som påminner om ett fotoalbum. Den inleder med ett samtal kring det ofta svåra adoptionsbeslut som de biologiska föräldrarna valde att ta. Man får träffa alla de människor som hjälpt till att förena barnet med sin nya familj – fosterföräldrar, socialarbetare, läkare och sjuksköterskor. Boken är lämpligt för både små och större barn, men fungerar också som ett verktyg för släkt och vänner som vill veta mer om den omfattande process som en internationell adoption innebär.
En del av intäkterna från försäljningen av När du föddes i Korea går till Eastern Social Welfare Services, en adoptionsbyrå i Seoul i Sydkorea, och till Ae Ran Won, ett hem för biologiska mödrar i Seoul. Båda organisationerna tillhandahåller ovärderlig hjälp för de kvinnor och barn för vilka adoption kan vara en möjlighet.

Översättning: Eva C Johansson
Illustratör/Fotograf: Stephen Wunrow, Jessica Eriksson
Utgiven: 2002-12
Förlag: Q Books
ISBN: 9789197427012

 

263ca759-1551-457c-9471-35df341fb2a4
Linnea från Yujiang
av Petter Lidbeck

Journalisten Petter Lidbeck berättar personligt om hur han och hans fru blev föräldrar till sin adoptivdotter Linnea, född i Kina. Vägen från ofrivillig barnlöshet till första mötet med Linnea, tre månader, var lång och kantad av hinder redan innan de anträdde resan till Kina. Med sin rappa prosa lockar Lidbeck läsaren att skratta åt det barnlösa parets alla turer med spermaprov, konstgjord befruktning och beskäftiga funktionärer, men hans bok rymmer en i grunden allvarlig prövning av de egna motiven för att bli pappa och en informativ skildring av samhällets sätt att hantera ett adoptionsärende – det svenska samhällets och inte minst det kinesiska.

Utgiven: 1997-08
Förlag: Bonnier
ISBN: 9100565040

 

BARNBÖCKER

 

storken400-228x228
När storken störtat
av Louise Gustafsson och bilder av Sanny Thor

Isa går hem från skolan en dag och känner sig ledsen. Nu ska hennes kompis också få ett litet syskon.
Varför kan inte hon få ett syskon att älska och ta hand om? Men hon är lite rädd för att fråga mamma och pappa om varför …

“När storken störtat” är en underhållande bok som på ett pedagogiskt och lekfullt vis beskriver de olika sätt blivande föräldrar kan få hjälp att få sina efterlängtade barn. Den är också ett verktyg för de föräldrar som vill ha stöd i att berätta för sina barn hur de kom till världen.
En bok som öppnar sinnena för barnen och lär dom kring alla fantastiska sätt det finns att få barn på.

Utgiven: 2016-05
Förlag: Idusförlag
ISBN: 978-91-7577-391-9

 

varfor-finns-jag
Varför finns jag?
av Karin Salmson och Lina Sandquist

Går det att köpa ett barn i affären?
Eller göra ett av lera?
Få ett av tomten?
Hur går det egentligen till?

Boken berättar om ett barn som precis som så många andra funderar på hur det blev till. En spännande berättelse skapad med humor och värme, som skildrar assisterad befruktning på ett självklart sätt för alla barn.

Utgiven: 2016-05
Förlag: Olika förlag
ISBN: 9789188347053

 

Barnbok om IVF
av Camilla McConnell, Anastasia Nyman

Sara myser på soffan tillsammans med mamma och pappa och tittar på Saras favoritprogram om hästen Stella. I kvällens avsnitt ska Stella föda sitt föl. Sara undrar hur hon blev till. Mamma och pappa berättar med enkla meningar hur provrörsbefruktning går till.
Barnbok om IVF förklarar lekfullt och med förklarande illustrationer begreppen insemination, IVF och ICSI.

Utgiven: 2015-12
Förlag: Camilla McConnell
ISBN: 9789163795695

 

ebbe-och-agget
Ebbe och ägget
av Petra Nilsson

Ebbe är fyra år. Han vill ha en orm. Mamma vill ha en bebis. Hon har berättat hur både bebisar och ormar blir till. Mamma har fått bebisfrön av en donator. Kan det vara så att det är en orm-äggdonator som har lämnat ett ormägg till Ebbe? Boken utforskar vad en donator är för något och hur det går till när spermier (bebisfrön) och ägg doneras så att det ska kunna bli familjer.

Utgiven: 2014-08
Förlag: Vombat förlag
ISBN: 9789186589424

 

omslag-238x300
Flickan i röret
av Helena Englund Hjalmarsson och Karin Guldbrand

”Mamma! Pappa! Varifrån kommer jag? Hur blev jag till?” De flesta föräldrar bävar lite inför den frågan. Oftast kan de dock ta hjälp av beprövade fraser eller fina bilderböcker för att stilla barnets nyfikenhet. Men idag har allt fler barn kommit till på andra sätt än naturlig befruktning som inte är lika väl beskrivna i litteraturen, och oss veterligen finns det ingen bok idag som handlar om provrörsbefruktning. Flickan i röret är en bilderbok för barn 4-9 år som på ett lekfullt sätt ska ge svar på frågan hur ett barn kan bli till, utan att göra anspråk på att vara heltäckande eller exakt.
För Barnlängtans medlemmar finns denna bok även som medlemserbjudande. Logga in på medlemserbjudande.

Utgiven: 2014-07
Förlag: Prodicta förlag
ISBN: 9789198125016

 

hur-kom-jag-till-en-barn--och-foraldrabok-om-provrorsbefruktning-och-aggdonation
Hur kom jag till? : en barn- och föräldrabok om provrörsbefruktning och äggdonation
av Märit Jonsson

Provrörsbefruktning och äggdonation inom området fertilitetsbehandling ger en annorlunda hur-kom-jag-till-berättelse. Det är viktigt att kunna berätta om dessa fantastiska möjligheter i enkla ordalag för sitt barn. Ju tidigare desto bättre. Den självklara informationen lägger grunden för barnets trygghet. En enkel och naturlig beskrivning ger även barnet – i sin tur – starka och självklara argument. Det är ju så enkelt egentligen – varför krångla till det?

Utgiven: 2008-04
Förlag: Jellon Förlaget
ISBN: 9789163323287

 

hur_gors_bebisar_3d
Hur görs bebisar?
Författare:Cory Silverberg, Illustratör:Fiona Smyth

Hur görs bebisar? Och vad behövs för att det ska bli ett barn? Hur lång tid tar det för en bebis att växa? Och vem bestämmer när den ska komma ut? En bok för alla sorters barn och alla sorters familjer. Boken är OLIKAS första översatta bok och inkluderar även originaltexten på engelska.

“Så smart! Den första boken som berättar hur barn blir till, och samtidigt inkluderar alla”

OLIKA ger ut spännande och roliga böcker för barn mellan 0 och 9 år, samt metodböcker för unga och vuxna som succéboken “Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2”. Böckerna skapas av både etablerade författare och illustratörer, och nya spännande förmågor – alltid med tanken att utmana stereotyper, spegla samtidens mångfald i sätt att leva och vara och ge alla barn fler möjligheter. OLIKA är det enda förlag som fått Rättvisepriset och Stenbeckstipendiet för arbetet med barns rättigheter genom barnlitteratur och ger endast ut miljömärkt.
www.olika.nu
För Barnlängtans medlemmar finns denna bok även som medlemserbjudande. Logga in på medlemserbjudande.

 

sa-blev-jag-till
Så blev jag till
av Katerina Janouch

I Så blev jag till får alla nyfikna barn ta del av det stora mysteriet om hur det kom sig att just “jag blev jag” och varför jag blev barn till just min mamma och pappa.
Katerina Janouch arbetar som journalist, författare och samlevnadsrådgivare. Nu har hon skrivit en bok som vänder sig till nyfikna och frågvisa yngre barn om ämnet “så blev jag till”.
Var fanns jag innan jag var ett frö? Hur vet man vilka som ska bli mamma och pappa tillsammans? Hur görs en bebis? Hur får en bebis plats i magen bland pannkakor och hamburgare? Detta är några av de frågor som det förklaras och pratas omkring i en berättande text som “öppnar” för vidare diskussioner kring de olika ämnena med barnet. Ämnen som adoption, provrörsbarn, extramammor och extrapappor tas också upp.
Författaren och illustratören besvarar och förklarar på ett pedagogiskt och humoristiskt vis, med text och bilder i ett perfekt samspel. Den finska illustratören Mervi Lindman har genomillustrerat “Så blev jag till” med varma och underfundiga bilder som får både barnet och den vuxne läsaren att fnissa tillsammans. Hon finns tidigare publicerad i Sverige med Siri och lille Felix, en humoristisk bilderbok med text av Tiina Nopola.

Utgiven: 2004-08
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163827778

 

allt-du-skulle-vilja-veta-om-agg-spermier-barn-och-familjer
Allt du skulle vilja veta om ägg, spermier, barn och familjer
av Robie H. Harris

En faktabok för barn som har funderingar kring ämnet. På ett lekfullt och tydligt sätt förklarar boken hur kroppen fungerar, vad kärlek är och hur olika familjer kan se ut. Boken är rikt illustrerad med teckningar varav en del i serieform. Passar för barn i åldern 6-9 år.

“Detta är en utmärkt väl översatt och bra faktabok som ger upplysning om hur kroppen fungerar biologiskt, men den handlar även om känslor, om familjelivets varianter och ger en varm bild av vad sex och kroppslig kärlek kan vara” Bibliotekstjänst

Översättning: Barbro Lagergren
Utgiven: 2000-04
Förlag: Alfabeta
ISBN: 9789177128397